Girkin: pidasime Slovjanskis korda hukkamistega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor «Laskur» Girkin.
Igor «Laskur» Girkin. Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pikalt Ida-Ukrainas tegutsenud Vene-meelsete separatistide juht Igor «Laskur» Girkin andis Vene raadiojaamale intervjuu, milles arutas olukorda ning toimunut piirkonnas.

Girkin kõneles lootustest luua Uus-Venemaa (Novorossija), mis hõlmaks enda alla suure osa Ukrainast Harkivist kuni Odessani. Kunagi ühineks see riiklik moodustis tema nägemuses koos kogu Ukraina ja Valgevenega Vene impeeriumiga.  

Intervjuu viimastel minutitel pöördus aga teema Girkini fantaasiatelt tema tööle separatistide juhina Slovjanski linnas tunamullusel aastal. Saatejuht päris, kuidas ta tegi lõpu laialt levinud rüüstamisele ja märatsemisele. «Hukkamistega,» nentis Girkin külmalt.

Tema sõnul lõid separatistlikult võimud sõjaväekohtu ning panid maksma seadused, mis kehtisid 1941. aastal diktaator Jossif Stalini all. «Selle seadusandluse all mõistsime inimeste üle kohut ja hukkasime süüdimõistetuid,» kirjeldas Girkin.

«Kui ma olin Slovjanskis, hukati neli inimest,» jätkas «Laskur». «Kaks sõjaväelast rüüstamise eest, üks kohalik rüüstamise eest ning üks teenistuja tapmise eest,» lausus ta raadiole Komsomolskaja Pravda. Üks tapetuist olnud Ukraina rahvuslaste grupeeringu Paremsektor «ideoloogiline toetaja».

Girkin loobus mässuliste komandöri rollist 2014 augustis. Ukraina valitsus on teda nimetanud Vene agendiks ja süüdistanud sõjakuritegudes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles