NATO kaalub Venemaa ametlikele kõnelustele kutsumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

NATO kaalub, kas kutsuda Venemaa esimest korda pärast 2014. aastat ametlikele kõnelustele, et Ukraina kriisi tõttu kannatada saanud suhteid normaliseerida, ütlesid täna diplomaatilised allikad.

Erimeelsusest hoolimata on pooled ühel meelel läbipaistvuse vajaduses, ütlesid allikad.

«Kohtumine ei leia aset enne NATO kaitseministrite kohtumist (10.-11. veebruaril), aga võibolla veebruari lõpus või märtsi algul," ütles üks allikas AFP-le.

«Me peame sellest veel Venemaaga rääkima ja päevakorda arutama. Ukraina on muidugi nimekirjas, aga peab vaatama, mis veel.»

NATO peatas igasuguse sisulise koostöö Venemaaga pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal, kuid otsustas jätta alles NATO-Vene nõukogu (NRC).

Sellesse kuuluvad kõik 28 NATO liikmesriiki, Venemaaga kohtutakse harilikult suursaadikute tasemel. Nende kohtumistega säilitati sidemed pärast viimast, 2014. aasta juunis aset leidnud jäist kokkusaamist.

Venemaale ukse taasavamist pooldab iseäranis Saksamaa. Lääs loodab Moskvalt abi Süüria kriisi lahendamises ja võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (IS).

Allikate sõnul on praegu eesmärk pidada rida NRC kohtumisi enne juulikuist NATO Varssavi tippkohtumist, kus eeldatavasti kinnitatakse valmisolekut enesekindlamaks muutunud Venemaaga rinda pista.

Allikate kinnitust mööda ei tähenda Venemaaga kontaktide jätkamine NRC-s, et allianss oleks leebemaks muutunud, vaid pigem loodetakse paremini hallata suhteid, mis tõotavad ka lähiaastatel keeruliseks jääda.

«Sel uuel dialoogil on kaks eesmärki: heidutus ja läbipaistvus,» ütles üks allikas.

«Me oleme valmis rääkima et olukord ei halveneks..., me teame, et ees seisavad aastad, võibolla isegi kümnendid pingeid Venemaaga, ja sellega tunnistame me fakti, et tuleb leida mingi modus vivendi

NATO ametnikud keeldusid NRC kohtumiste kava otse kommenteerimast, kuid tõdesid, et seda foorumit ei ole suletud.

Nad juhtisid ka tähelepanu NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi sõnadele detsembris, et allianss uurib, kuidas kasutada tööriista, mis on kogu aeg olemas olnud.

Stoltenberg kohtus Vene välisministri Sergei Lavroviga veel mitu korda pärast Venemaa ja Lääne suhete halvenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles