Norras Kirkenesis toimus põgenike Venemaale tagasisaatmise vastane meeleavaldus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Põhja-Norras Kirkenesi vastuvõtukeskuses
Põgenikud Põhja-Norras Kirkenesi vastuvõtukeskuses Foto: SCANPIX

Põhja-Norras Kirkenesis toimus eile tõrvikutega meeleavaldus, milles protestiti põgenike Venemaale tagasisaatmise vastu.

Protestijate sõnul teeb neid eriti murelikuks süürlaste tagasiaastmine, kuid Norra valitsuse teatel on pagulaste Venemaale tagasisaatmine turvaline, edastab Yle.

Norrakatest protestijad kogunesid Finnmarki põgenike vastuvõtukeskuse ette eile õhtul, kui õhutemperatuur oli alla 30 miinuskraadi. Taevas pakkus samas imelist vaatepilti, kuna seal vilkusid virmalised.

Kirkenesi lennujaama lähedal asuvas Finnmarki vastuvõtukeskuses elab kümneid asüülitaotlejaid, keda Norra võimud tahavad lähiajal saata tagasi Venemaale. Teisipäeval transporditi Venemaale esimesed 13 põgenikku, kes kõik olid 20. – 30. eluaastates noored mehed.

Järgmine põgenikebuss suundub Kirkenesist Venemaa poole täna. Norra väljaannete andmetel on selles bussis ka Süüria põgenikpere, kellel on väikesed lapsed.

See pere oli eile protestijatega solidaarne ja avaldas neile  toetust, tulles keskusest välja.

Süürlaste teatel maksid nad oma reisi eest 20 000 dollarit, liikudes Süüriast Venemaale Moskvasse, siis Murmanskisse ning lõpuks Põhja-Norrasse. Nad saabusid Storskogi piirivalvepunkti kaudu Kirnenesi möödunud sügisel.

Pere sõnul olid nad Venemaal vaid neli päeva, enne kui liikusid möödunud oktoobris Norrasse. Norra migratsiooniametnikud langetasid otsuse, et selle pere Norrasse jäämine ei ole põhjendatud ja panid nad väljasaadetavate nimekirja.

Pere kardab, et Venemaalt saadetakse neid tagasi Süüria sõjakoldesse, kus on nende elu ohus.

Põgenike Venemaale tagasisaatmise vastaste arvates ei kaalu Norra võimud piisavalt ohte, mis neid inimesi ees oodata võivad.

Norras kehtestati möödunud aastal karmimad migratsioonireeglid ja põgenikud saadetakse Venemaale tagasi nende alusel.

Norra inimõigusorganisatsioonide arvates rikub Norra tagasisaatmisega inimõigusi ja sellekohane kaebuse esitati ÜROle.

Nii poliitikute kui abiorganisatsiooni töötajate arvates ei suhtuta Norrast tagasi saadetud põgenikesse Venemaal hästi ja nende elu võib seal isegi ohtu sattuda.

Kirkenesist kümne kilomeetri kaugusel asuv Storskogi piirivalvepunkt on ainus koht, kus põgenikud said Põhja-Norrasse siseneda. Möödunud sügisel saabus selle kaudu Venemaalt Norrasse üle 5000 pagulase, kelle seas oli enim süürlasi ja iraaklasi.

Kui Norra möödunud novembris sulges Storskogi piiripunkti sisserändajatele, siis leidsid põgenikud enda jaoks Soome Lapimaa, kuhu siseneti Raja-Joosepi ja Salla piiripunktide kaudu. Nende kaudu on Soome saabunud umbes 1000 põgenikku, kellest pooled on afgaanid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles