Venemaa kaudu Soome saabuvate varjupaigataotlejate arv on tõusnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asüülitaotlejad Salla bussijaamas pärast Venemaa kaudu Soome piiri ületamist.
Asüülitaotlejad Salla bussijaamas pärast Venemaa kaudu Soome piiri ületamist. Foto: SCANPIX/REUTERS

Norra põgenikepoliitika karmistumine ei selgita läbi Venemaa Soome tulevate varjupaigataotlejate arvu suurenemist, ütles Soome siseminister Petteri Orpo.

Ministri hinnangul pole erilist vahet Soome ja Norra rahvusvahelise kaitse andmise menetluses.

Orpo sõnul kavatseb ta arutada Vene ametiisikutega läbi Venemaa Soome suunduva rändevoo teemat. Venemaa piiril pole võimalik liikuda viisil, et Vene võimud pole sellest teadlikud, arvas minister.

«Mulle valmistab pettumust olukord, milles me praegu oleme,» lausus Orpo uudisteagentuurile STT.

Riigid valmistavad ette jaanuari lõppu kavandatud kohtumist Orpo ja tema Vene ametivenna Vladimir Kolokoltsevi vahel.

Varjupaigataotlejate saabumine Soome eelkõige Salla piiripunkti kaudu on aastavahetuse järel vilkamaks muutunud. Samal ajal on ränne Norrasse aeglustunud.

Salla kaudu tuleb Soome mõnel päeval üle 20 isiku päevas. Piirivalve hinnangul võib praeguse tempo juures sel aastal Venemaalt saabuda 7500 varjupaigataotlejat. Siseminister peab taolist olukorda väljakannatamatuks.

«Minul on arusaamine, et piiritsoonis ei liigu keegi ilma Venemaa võimuesindajate loata ega kohaste dokumentideta. Mingil põhjusel on Venemaa võimud selle piirile tulemise nüüd heaks kiitnud. Ma ei oska öelda, millest see muutus on tingitud või kui kõrgel tasemel see on tehtud, kuid lähiaja kohtumised peaksid seda selgitama,» ütles Orpo rahvusringhäälingu Yle poliitikasaates A-Studio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles