Lõuna-Aafrika seadus: oled neitsi, saad stipendiumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi kaguosas asuv Uthukela rajoon võttis vastu vastuolulise programmi: tüdrukud, kes püsivad süütutena kogu ülikooliõpingute vältel, saavad selle eest stipendiumi.

«Toetus on mõeldud noortele tüdrukutele, kes on endiselt neitsid,» lausus haldusüksuse kõneisik Jabulani Mkhonza. Mõte pärineb rajooni naislinnapealt Dudu Mazibujolt. «See on uus kategooria, mille linnapea sel aastal lõi,» selgitas Mhonza.

Eesmärgiks on «julgustada noori tüdrukuid olema puhtad ja hoiduma seksuaalsest tegevusest ning keskenduma selle asemel õpingutele.» Stipendiumisaajad peavad käima regulaarsetel testidel, mis kinnitaksid nende süütust.

«Noori, kes saavad toetust, kontrollitakse alati, kui nad on vaheajalt tagasi. Neitsilikkuse kaotamisel võetakse stipendium ära,» selgitas Mkhonza.

Rühmitis Rahvas Naiste Rõhumise Vastu andis teada, et on šokeeritud otsusest kulutada avalikku raha tüdrukute õiguste rikkumiseks. Paljud vaestest peredest pärit Lõuna-Aafrika noored sõltuvad ülikoolis õppimise ajal just valitsuse toetustest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles