Venemaa sulges osaliselt piiripunkti Norraga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratastel migrandid mullu novembris Norra-Venemaa piiril Storskogi piiripunktis.
Jalgratastel migrandid mullu novembris Norra-Venemaa piiril Storskogi piiripunktis. Foto: SCANPIX

Venemaa teatel suleti julgeolekukaalutlustel osaliselt Borisoglebsk-Storskogi piiripunkt, mille kaudu on Venemaalt Norrasse saabunud tuhanded migrandid.

Norra teatas üleeile, et peatas ajutiselt migrantide tagasisaatmise Venemaale, viidates Venemaa võimude nõudmisele. Viimati saatsid Norra võimud Venemaalt saabunud migrandid tagasi lõppeva nädala teisipäeval. Tagasisaatmised neljapäeval ja reedel tuli aga võimude sõnul katkestada logistilistel põhjustel.

Venemaa on lubanud Norrast tagasisaadetavad migrandid omakorda tagasi Norrasse saata. Piiripunkt suletaksegi nendele migrantidele, keda Norra soovib tagasi saata. Venemaa välisministeeriumi teatel lubab seda 2011. aastal kahe riigi vahel sõlmitud leping. Erand aga neile, kelle puhul suudetakse tõestada, et Moskval on kohustus konkreetne isik tagasi võtta.

Mullu saabus Venemaalt Norrasse umbes 5500 peamiselt Süüria, Afganistani, Iraagi ja Iraani päritolu migranti. Norra võimud otsustasid aga tagasi saata need Venemaalt riiki saabunud migrandid, kes elasid Venemaal seaduslikult või saabusid Venemaale seaduslikult.

Suurem rändevoog Venemaalt Norrasse peatus pärast seda, kui Norra viis piirile Venemaaga politseinikud ning teatas, et saadab Vene viisa või elamisloaga migrandid Venemaale tagasi. Selle järel ilmusid ratturitest asüülitaotlejad Vene-Soome piirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles