Põhja-Korea armee saatis USA-le hoiatussõnumi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea armee sõdurid.
Põhja-Korea armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Korea RDV rahvaarmee hinnangul lasub esmaspäevases rünnakus vastutus ka Ühendriikidel, kelle rünnakud lubas Põhja-Korea tagasi tõrjuda.

Stalinistliku riigi armee kordas Pyongyangi varasemat versiooni vaidlusalusel merepiiril aset leidnud tulevahetusest, kinnitades, et esimese lasu tegid Lõuna-Korea sõjaväelased ning Põhja-Korea oli sunnitud avama enesekaitseks vastutule, teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Seejuures süüdistati avalduses Ühendriike katses moonutada vahejuhtumi asjaolusid, kuna viimane on konfliktis kaitsnud oma lähedast liitlast Lõuna-Koread ja kinnitanud, et konflikt leidis aset viimase territoriaalvetes, mida Põhja-Korea aga ei tunnusta. «Ühendriigid peaksid loobuma oma kroonilisest halvast kombest tõde moonutades teisi kaasa tõmmata,» leidsid Korea RDV relvjõud.

«Korea RDV saatis Lõuna-Korea nukusõjaväele telefonisõnumi 23. novembri hommikul kell kaheksa, milles nõudis tungivalt loobumist kavast tulistada Korea RDVi territoriaalvetesse mürske. Korea RDV hoiatas teates, et kui seda nõudmist ei täideta, seisab (Lõuna-Korea) silmitsi otsustava vastulöögiga ning on täielikult vastutav kõigi sellest tulenevate tagajärgede eest,» seisis avalduses.

Põhja-Korea armee teatel eirasid Lõuna-Korea väed korduvalt nende hoiatusi, seades sel moel ohtu Korea poolsaare rahu ja stabiilsuse. Seejuures süüdistas Põhja-Korea nelja lõunakorealase elu nõudnud intsidendis ka USAd, kuna viimane on ühepoolselt pannud paika kahe Korea vahelise merepiiri Kollasel merel.

«Kui USA väed soovivad Korea poolsaarel tõelist pingelõdvendust, ei tohiks nad mõtlematult pakkuda varju Lõuna-Korea nukusõjaväele, vaid hoidma neid tugeva kontrolli all, et nad ei saaks toime panna rohkem seikluslikke sõjalisi provokatsioone,» seisis avalduses, milles süüdistati Ühendriike viimase konflikti vallandamises.

«See on karm tegelikkus, et USA ja Lõuna-Korea nukujõud kaaluvad uusi rumalaid provokatsioone, mille eesmärk on uue Cheonani juhtumiga sarnase farsi ja šaraadi tekitamine,» viitas sõjavägi märtsis Kollasel merel Lõuna-Korea sõjalaevaga aset leidnud intsidendile, mille käigus uputas arvatavalt Põhja-Korea allveelaevalt välja tulistatud torpeedo fregati, nõudes 46 Lõuna-Korea mereväelase elu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles