Prantsusmaa juudid naasevad Iisraeli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudi kogukonna esindajad Marseille linnas.
Juudi kogukonna esindajad Marseille linnas. Foto: AFP/SCANPIX

Eelmisel aastal lahkus Prantsusmaalt Iisraeli rohkem kui 8000 juuti – see on kõrgeim näitaja kogu Euroopas. 

Äramineku põhjusteks on aina laiemalt leviv antisemitism ning hirm terrori ees – sellises laadis, nagu seda innustab terroristlik Islamiriik (ISIS) – kirjutab Independent.

Juudivastasus on riigis püsivalt, kuid kindlalt tõusuteel. Aastal 2013 tehtud Euroopa Liidu küsitlus näitas, et 74 protsenti Prantsusmaa juutidest kardavad usulistel põhjustel rünnakuid niivõrd, et on võtnud ette meetmeid oma identiteedi varjamiseks. Moslemite migratsioon riiki ja üleskutsed rünnakuteks on neid kartusi ainult süvendanud.

Ainuüksi riigi Vahemere rannikul Marseilles`s on alates oktoobrist mindud kolm korda noaga juutidele kallale – viimati ühe 35-aastasele kooliõpetajale, kes kasutas teismelisest ISISest innustunud ründaja tõrjumiseks koopiat juutide pühakirjast Toorast.

Ehkki juutide naasmine oma ajaloolisele kodumaale ehk aliyah on kestnud aastakümneid, on lahkujate arv viimasel ajal tõusmas ning arvukaimad nende seas on just Prantsusmaa juudid. Lõuna-Iisraelis asuvas uustulnukate seas menukas Ashdodi linnas kuulvat prantsuse keelt sama tihti kui heebrea oma ning paljudel kohvikutel olevat ehtne Pariisi hõng, vahendab CNN.

Teisel kohal Iisraelisse minejate seas on Euroopas Suurbritannia juudid, kelle mullune koguarv – 774 – jääb aga Prantsusmaa omadele üle kümne korra alla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles