Belgias viidi mullu läbi üle 2000 eutanaasia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgias legaliseeriti eutanaasia 2002. aastast.
Belgias legaliseeriti eutanaasia 2002. aastast. Foto: PantherMedia/Scanpix

Belgias viidi eelmisel aastal läbi üle 2000 eutanaasia, mis on rekord alates 2002. aastast, kui halastussurm riigis legaliseeriti, ütles valitsus kolmapäeval.

«2015. aastal oli 2021 juhtumit,» ütles valitsuse eutanaasiakomisjoni pressiesindaja.

2014. aastal oli ametlikel andmetel 1924 eutanaasiajuhtumit. Halastussurmade arv on alates 2002. aastast pidevalt tõusnud, tuhande piir ületati esimest korda 2011. aastal.

Eutanaasiakomisjoni esimees Wim Distelmans ütles, et juhtumite arvu kasv peaks näitama, et arstid on registreerinud eutanaasiat varasemast rohkem. Samas võib tõusnud olla ka deklareerimata juhtumite arv.

Belgia laiendas 2014. aastal isikute arvu, kelle puhul on eutanaasia lubatud. Halastussurma võivad paluda ka igas vanuses alaealised, kes põevad ravimatut haigust, kuid on suutelised oma saatuse kohta ratsionaalset otsust langetama.

See samm vallandas ühiskonnas veel ägedama debati kui algne eutanaasia lubamise otsus 2002. aastal.

Holland on Belgia kõrval ainus riik, kus on alaealiste eutanaasia lubatud, kuid seal on vanuse alampiiriks 12 aastat.

Distelmans ütles, et komisjon ei ole alaealistelt veel ühtki eutanaasiataotlust saanud.

Täiskasvanute eutanaasia on alates 2009. aastast lubatud ka Luksemburgis. Šveitsis võib arst aidata patsiendil surra, aga eutanaasia ise on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles