Millisel Venemaa autonoomsel piirkonnal on lipul vikerkaarevärvid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Juudi autonoomse oblasti lipp
Venemaa Juudi autonoomse oblasti lipp Foto: Wikipedia.org

Vene võimud küsisid Twitteris riigi ametlikul leheküljel, et millise Venemaa autonoomse piirkonna lipul on vikerkaarevärvid.

Küsimuse juures on pilt lipust ja ka vastus.

Õige vastus on, et see on Juudi autonoomne oblast, mis asub Venemaa Kaug-Ida föderaalringkonnas, piirnedes lõunas Hiina, loodes Amuuri, põhja ja idas Habarovski piirkonnaga.

Nõukogude Liidus loodi 1928. aastal Bira-Bidžani rahvusrajoon, mis 1934. aastal nimetati ümber Juudi autonoomseks oblastiks hoolimata asjaolust, et juutidel ei olnud piirkonnaga ajaloolist sidet.

Praegu elab Juudi autonoomses oblastis umbes 176 000 inimest, kellest juudid moodustavad vaid väikese osa.

2002. aasta andmetel oli rahvastikus 89,9 protsenti venelasi, 4,4 protsenti ukrainlasi ja 1,2 protsenti juute. Veel 1989. aastal oli seal juute 4,2 protsenti, kuid väljaränne Iisraeli kahandas nende arvu.

Kõige enam elas Juudi autonoomese oblastis juute pärast Teist maailmasõda, mil nad moodustasid ala rahvastikust kolmandiku.

Juudi autonoomse oblasti lipp on sarnane vikerkaarelipuga, mis on seksuaalvähemuste sümbol.

Venemaal kehtestati 2013. aastal seadus, mis keelab homoseksuaalse propaganda tegemise alaealiste seas. Pärast seda on Venemaal seksuaalvähemuste olukord märgatavalt halvenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles