Tšehhis lahvatas skandaal: president soovitas peaministri maha lasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miloš Zeman
Miloš Zeman Foto: SCANPIX

Tšehhi poliitikud on võtnud sotsiaalmeedias agaralt sõna pärast president Miloš Zemani seisukohta, et peaminister Bohuslav Sobotkast saab vabaneda, kui ta maha lasta.

Zeman teatas juba möödunud aasta detsembris antud raadiointervjuus, et peaminister Sobotka ei tule oma üleannetega toime, edastab BBC.

Selle nädala esmaspäeval esines Zeman Tšehhi idaosas asuvas Moravas (Määrimaa), kust talt küsiti, kuidas peaminister tuleks eemaldada.

«Demokraatlikuks variandiks oleks vabad valimised, kuid mittedemokraatlikuks Kalašnikovi kasutamine,» teatas Tšehhi president.

See lause tekitas Tšehhis skandaali ja kriitikalaviini.

«Kõrge riigiametniku vastu suunatud labane nali valab vaid õli tulle,» teatas Twitteris Tšehhi siseminister Milan Chovanec.

Rahvasaadik Pavel Svoboda postitas sotsiaalmeediasse rea pilte, millel näitlejat Sylvester Stallone´i on näha Rambo rollis. Samas ta küsis, et kas Zeman kavatseb ise Kalašnikovi kasutada või palkab kellegi, kes teeb seda tema eest.

Tšehhi konservatiivse TOP09 partei esindaja Miroslav Kalousek teatas irooniliselt, et Zemani seisukohavõtt oli «tõeliselt riigimehelik nõuanne».

Sobotka sõnul oli president Zemani sõnavõtt lihtsalt rumal.

Ta kirjutas Facebookis: «Tõenäoliselt oleme tsiviliseeritud maailma ainus riik, kus president kutsub avalikult peaministrit tapma. Ma suudan sellega toime tulla, kuid Zeman hirmutas sellega minu lapsi, mu pereliikmeid ja sõpru».

Tšehhi presidendi pressiesindaja vastas kriitikale, et Zeman ei kutsunud peaministrit maha laskma, vaid tõi võrdleva näite, et tema eemaldamiseks tuleks korraldada valimised nagu demokraatlikus riigis on tavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles