Parlamendi raport: EKP avaldas Iirimaale «lubamatut survet»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestus pangakriisist: tsemendiveok, millega rammiti pankade väljalunastamise vastu protestiks Iirimaa parlamendi väravat Dublinis 2010. aastal.
Mälestus pangakriisist: tsemendiveok, millega rammiti pankade väljalunastamise vastu protestiks Iirimaa parlamendi väravat Dublinis 2010. aastal. Foto: Niall Carson / AP

Iiri pangakrahhi kohta «kogu tõde» otsinud parlamendikomisjon kirjutab oma värskelt avaldatud raportis, et Euroopa Keskpank (EKP) avaldas Iirimaale finantskriisi ajal «lubamatut survet».

Pärast kinnisvaramulli lõhkemist päästis Iirimaa oma finantstööstuse, süstides süsteemi 64 miljardit eurot, kirjutab Bloomberg Business.

Kuna Iiri valitsus oli taganud pankadele riikliku garantii, hakkasid kahjumid 2010. aastal tempokalt kasvama ning valitsus oli sunnitud taotlema rahvusvahelist abipaketti.

Neli aastat hiljem algatas peaminister Enda Kenny uurimise, et paljastada «kogu tõde».

Valdavalt vaieldi Iirimaal kriisi ajal selle üle, miks valitsus otsustas mitte panna kahjumite eest vastutama pankade võlakirjadesse investeerinud investoreid. Sellega kallati maksumaksjatele kaela suurem koorem.

Nagu kinnitas uurijatele rahandusminister Michael Noonan, ütles EKP tolleaegne president Jean-Claude Trichet talle, et «Dublinis lõhkeb pomm», kui nad investoreid pügada proovivad.

Trichet tunnistas mullu aprillis, et selline keelekasutus «olnuks täiesti kooskõlas suhtega, mis mul [Iiri] valitsusega oli.» Samuti selgitas Trichet komisjonile, et EKP andis Iirimaale nõu ja mitte korraldusi.

Mis puudutab riikliku garantii andmist pankadele, siis seisab raportis, et seda tehti loetud nädalad pärast Lehman Brothersi kollapsi ilma «sukeldumata sügavuti» pankade bilanssidesse. Seetõttu ei olnud valitsus kursis sellega, kui põdur oli tegelikult pankade tervis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles