Haagi kohus alustab juurdlust Vene-Gruusia sõja kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa soomuk Gruusia linna Gori läheduses.
Venemaa soomuk Gruusia linna Gori läheduses. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia tervitas täna Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) otsust alustada juurdlust seoses 2008. aasta lühikeses, kuid verises Vene-Gruusia sõjas väidetavalt toime pandud sõjakuritegudega.

ICC kohtunikud andsid eile oma prokuröridele loa juurdlust alustada. Tegemist on esimese korraga, kui maailma ainus alaline sõjaroimakohus hakkab uurima Venemaa väidetavaid süütegusid ja esmakordselt võetakse luubi alla väljaspool Aafrikat toimunud konflikt.

Juurdluse alustamist on tervitanud inimõigusorganisatsioonid, kes juhivad tähelepanu asjaolule, et 2008. aasta tapmiste ja rüüstamiste eest ei ole veel sõja kumbagi poolt vastutusele võetud.

Gruusia justiitsminister Tea Tsulukiani ütles Thbilisis ajakirjanikele, et tema arvates on ICC otsus õige juriidilisest vaatepunktist ja vastab ka Gruusia riiklikele huvidele.

Juurdlus annab Gruusiale võimaluse tõestada, et Moskva ja tema käsilased Lõuna-Osseetias viisid läbi grusiinide etnilise puhastuse ja tapsid Gruusia sõjavange.

Vene mõjuvõimsa juurdluskomitee pressiesindaja ütles, et Moskva on andnud ICC-le üle tõendid Gruusia sõjaväe kuritegude kohta Lõuna-Osseetias.

ICC kolmeliikmeline kohtunikekogu andis prokurör Fatou Bensoudale loa jätkata juurdlust ICC jurisdiktsiooni alla kuuluvate kuritegude üle, mis väidetavalt pandi toime Gruusias Lõuna-Osseetias ja selle ümbruses 2008. aasta 1. juulist kuni sama aasta 10. oktoobrini.

Nende sõnul on roimade hulgas inimsusevastased kuriteod nagu mõrvad, elanikkonna vägivaldne ümberasustamine ja tagakiusamine, ning sõjaroimad nagu rünnakud tsiviilelanikkonna vastu ja tahtlik tapmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles