Iraani esimene tuumajaam alustab tööd paari kuu jooksul

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani esimene tuumajaam Bušeris
Iraani esimene tuumajaam Bušeris Foto: SCANPIX

Iraani esimene tuumajaam Bušeris alustab tööd paari kuu jooksul, prognoosis täna riigi tuumaprogrammi juht Ali Akbar Salehi.

«Ilma igasuguse propaganda ja sekeldusteta sulgesime reaktori kaane ja asetasime kütusevardad reaktori südamikku,» rääkis ta Iraani uudisteagentuuri Fars vahendusel.

Salehi sõnul loodavad Iraani ametivõimud, et Bušeri tuumajaam ühendatakse rahvusliku energiavõrgustikuga kuu või kahe jooksul, vahendas AFP.

Reutersi andmetel rääkis Salehi, et nüüd tuleb oodata vee kuumenemist reaktoris ja teha veel mõned testid. Tema kinnitusel edeneb tuumaprogramm vastavalt graafikule.

Jaama ehitus algas 1970ndatel ja selle lõpetamisele aitas kaasa Venemaa.

Iraani väitel on jaama vaja suurenenud energianõudluse rahuldamiseks.

Lääneriigid on kahtlustanud, et tuumaprogrammi varjus tegeleb riik tuumarelvadega.

Iraan peaks jätkama läbirääkimisi tuumaprogrammi üle kuue välisriigiga (USA, Venemaa, Hiina, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saksamaa) Genfis 5. detsembril. Osapooled pole kohtunud pärast 2009. aasta oktoobrit.

Praegu pole teada, mis teemad üles võetakse. Lääneriigid on huvitatud Iraani uraanirikastamise programmi arutamisest, Teheran tahab pidada nõu regiooni julgeoleku teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles