Soome siseministeeriumi esindaja: umbes pooled Soome saabunud põgenikud saadetakse välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagist pärit põgenikud 2015. aasta sügisel Soomes Lahtis
Iraagist pärit põgenikud 2015. aasta sügisel Soomes Lahtis Foto: SCANPIX

Soome siseministeeriumi kantsleri Päivi Nergi teatel ollakse Soomes asüülitaotlejate väljasaatmise suhtes Rootsiga samal seisukohal.

Rootsi võimude teatel ei saa rohkem kui 160 000 asüülitaotlejast umbes pooled ehk 80 000 oma taotlusele positiivset vastust ja nad saadetakse riigist välja, edastab Yle.

Soome migratsiooniameti andmetel saabus 2015. aastal Soome 32 000 asüülitaotlejat.

«Iga taotleja taotlus vaadatakse eraldi läbi, kuid umbes pooled saavad eitava vastuse. Soomest saadetakse välja seega 15 000 – 20 000 asüülitaotlejat,» kinnitas Nerg.

Väljasatamist koordineerib Helsingi politsei erirühm koostöös siseministeeriumiga. Politsei esitas siseministeeriumile põgenike väljasaatmise tegevuskava.

«Nüüdseks on juba mõni eitava vastuse saanud sisserännanu tema päritoluriiki tagasi saadetud, kuid suurem Soomest väljasaatmine peaks toimuma veebruarist aprillini, mil migratsiooniamet tegeleb asüülitaotlustega kõige intensiivsemalt,» selgitas  Soome siseministeeriumi esindaja.

Nerg lisas, et Soome peab läbirääkimisi Iraagiga, et selle riigi kodakondsusega inimesed saaks Soomest tagasi Iraaki pöörduda, kuid suur osa neist ei soovi Soomest vabatahtlikult lahkuda. Soomel on samasugused läbirääkimised käimas ka Afganistani ja Somaaliaga.

«On ka neid migrante, kes lahkuvad Soomest vabatahtlikult ja nende tagasisaatmine päritoluriiki on lihtsam,» jätkas Nerg.

Nergi andmetel ei ole Soomes nii palju ilma dokumentideta ja asüülitaotlusele eitava vastuse saanud migrante, kui on Rootsis, kuid siiski on neid sadu.

Soome peab põgenike teemal läbirääkimisi Venemaaga, kuna pärast seda, kui Norra karmistas sisserännureegleid, leidsid Venemaale jõudnud pagulased, et neil tasuks Soomes õnne proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles