Põhja-Korea hooples tuumajõuga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidifoto Yongbyoni tuumakompleksist.
Satelliidifoto Yongbyoni tuumakompleksist. Foto: SCANPIX

Korea RDVi kinnitusel töötab uues Yongbyoni tuumakompleksis tuhandeid tsentrifuuge uraani rikastamiseks.

Tuumajaama olemasolust saadi teada nädalapäevad enne möödunud nädala teisipäeval Kollasel merel aset leidnud tulevahetust, kui Põhja-Korea suurtükitules sai surma kaks Lõuna-Korea sõjaväelast ja tsiviilisikut, vahendas BBC.

Põhja-Korea kinnitusel on pealinna Pyongyangi lähistel asuva Yongbyoni tuumajaama eesmärgiks toota elektrienergiat oma elanikkonna jaoks, kuid USA hinnangul on see järjekordne tõend stalinistliku riigi sõjakast käitumisest. Siiski pole teada, kas tuumajaamas on võimalik toota ka rikastatud uraani tuumakütuseks või relvade valmistamiseks.

«Praegu ehitame kergvee reaktorit ja selleks, et vastata nõudlusele, oleme tööle pannud tuhandete tsentrifuugidega kaasaegse uraani rikastamise süsteemi,» teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Riikliku hääletoru teatel pole rahumeelne tuumaenergia ainult mõne üksiku riigi monopol, vaid arenguriikide põhjendatud õigus. Artikli kohaselt on tuumaprogrammi eesmärgiks rahuldada riigi kasvavat elektritarbimist.

Tuumajaama on külastanud ka Ühendriikide teadlane Siegfried Hecker. Stanfordi ülikooli tuumateadlase sõnul oli ta nähtust jahmunud, kuna tegemist oli keerulise uue tehasega. Tema hinnangul on rahvavabariigi tuumarajatised kaasaegsemad kui lääneriigid seni arvasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles