USA ja Lõuna-Korea plaanivad juba järgmist ühisõppust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea mereväele kuuluv amfiibsõiduk Baegnyeongi saarel.
Lõuna-Korea mereväele kuuluv amfiibsõiduk Baegnyeongi saarel. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigid ja Lõuna-Korea lõpetasid sõjaväeõppuse Kollasel merel, juba plaanitakse ka uusi manöövreid.

USA kaitseministeeriumi teatel pole järgmiste õppuste ulatust ega toimumispaika ära otsustatud, vahendas BBC.

Souli ametnike väitel võivad järgmised õppused leida aset juba detsembris. Samas pole võimatu, et need toimuvad jaanuaris.

Hiina pole Põhja-Korea tegevust avalikult kritiseerinud, kuid on väljendanud muret mereõppuste pärast. USA väitel on õppused selgelt kaitsva funktsiooniga.

Hiljutised õppused leidsid aset Lõuna-Korea läänerannikul Kollasel merel. Ühendriigid tahtsid sellega rõhutada oma seotust Lõuna-Korea julgeolekuga pärast Põhja-Korea suurtükituld Yeonpyeongi saare pihta.

Eelmisel teisipäeval toimunud rünnakus hukkus neli ja sai vigastada paarkümmend inimest.
Ameerika Ühendriigid plaanivad uusi diplomaatilisi abisamme. Endine riigipea Jimmy Carter käis eile õhtul Valges majas, kus kohtus president Barack Obama nõunikega.

Carter tunneb Põhja-Koread hästi - ta on külastanud seda maad mitmel korral. Viimati käis ta seal augustis, kui edukate läbirääkimiste tulemusel õnnestus vabastada üks USA kodanik.

Hiina diplomaatiliste allikate teatel pani Põhja-Korea ÜRO julgeolekunõukogus veto Põhja-Korea tegutsemist kritiseerivale resolutsioonile, mida nõudsid koos Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles