Läti peaminister seadis kahtluse alla Wikileaksi materjalide autentsuse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Foto: Peeter Langovits

Enne Wikileaksi dokumentide kommeteerimist tuleb teha kindlaks, kas need on autentsed, ütles intervjuus Läti raadiole lõunanaabrite peaminister Valdis Dombrovskis.


Läti valitsusjuhi sõnul ei saa Wikileaksi veebilehele riputatud dokumente pidada autentseiks. «Me ei ole veel näinud kõiki neid raporteid,» lausus ta uudistevõrgu LETA teatel. «Mõned neist pole üllatavad, paljusid neid asju me juba teame.»

Üks näide teadaolevast asjast oli omaaegse transpordiministri Ainars Slesersi avalikud esinemised Vene-Gruusia sõja ajal, kui tema arvamus erines Läti valitsuse ametlikust seisukohast.

«See, et diplomaadid saadavad selliseid raporteid, nagu Wikileaks avaldas, on normaalne, ebanormaalne on see, et need avalikustatakse – mainitud konkreetne juhtum võib olla kahjulik nii USA-le kui Lätile,» märkis Dombrovskis.

Intervjuus telekanalile LNT ütles Dombrovskis, et Wikileaksi infot riigi tasemel ei analüüsita. «Esimene mulje on, et seal pole Läti osas suuri sensatsioone,» sõnas ta. Peaminister rõhutas, et pole mingeid signaale selle kohta, et mõni saatkond Lätis kuulaks pealt inimeste telefonikõnesid.

Dombrovskise sõnul ei saa samas välistada, et teistesse riikidesse antakse Läti arengute kohta ekslikku informatsiooni. «Me teame teatud parteisid, kes annavad Lätist moonutatud informatsiooni, näiteks laialdastest inimõiguste rikkumistest siin,» märkis ta. Lisades, et kõige aktiivsem on selles vallas erakond Inimõiguste Eest Ühendatud Lätis, Koosmeele Keskus teeb seda vähem.

Sellel skandaalil pole suurt mõju Lätile, kuid üles jääb küsimus, kuidas teised riigid selle vastu võtavad, näiteks USA suhtes väga vaenulik Iraan, tõdes Dombrovskis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles