Putin USA-le: ärge sekkuge meie asjadesse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin ütles eile antud intervjuus, et Ühendriigid ei tohiks sekkuda Venemaa siseasjadesse.

«Kui me räägime meie Ameerika sõpradest ja ütleme neile, et selles riigis on süstemaatilisi probleeme (viitas USA presidendivalimiste süsteemile, kus riigipea valib 538 valijamehest koosnev valimiskogu, mitte otse rahvas – toim), siis me kuuleme neilt: «Ärge sekkuge meie asjadesse, selline on meie traditsioon ja see jätkub just nii.» Ja me ei sekkugi,» ütles Putin usutluses CNNi tuntud ajakirjanikule Larry Kingile, kirjutas New York Times.

«Ma soovitaksin ka teil mitte sekkuda vene rahva sõltumatusse valikusse,» lisas Putin, kes andis intervjuu samal päeval, kui Venemaa president Dmitri Medvedev pidas kõne olukorrast riigist.

Putin peatus ka sel nädalal hulga salajasi USA diplomaatide dokumente avalikustanud veebiportaali Wikileaks paljastustel, milles Putinit nimetati näiteks alfaisaseks ja Medvedevit kahvatuks ja ebakindlaks riigipeaks. Ka viidati dokumentides demokraatia kadumisele Venemaal, mida juhivad eriseisundis eriteenistused ja sellega seotud isikud. Putini sõnul on USA diplomaatide väited eksitavad.

Intervjuus kordas ta Medvedevi eilset mõtet, mille kohaselt peavad USA ja Venemaa jõudma raketikaitse alal kokkuleppele või algab uus võidurelvastumine. Putini sõnul on Venemaa valmis arendama ja paigaldama positsioonidele tuumarelvi, kui USA Venemaad ühisesse Euroopa raketikaitsesse ei kaasa.

«Me oleme esitanud ettepaneku, mis näitab, kuidas me ühiste julgeolekuprobleemidega silmitsi seistes saaksime jagada vastutust,» kommenteeris Putin. «Kui meie ettepanekuid ei arvestata ja meie piiridel tekib lisaoht, peab Venemaa kindlustama oma julgeoleku teiste vahenditega,» täpsustas peaminister, kes nimetas konkreetselt ka tuumatehnoloogiat, lisades samas, et Venemaa sooviks sellist stsenaariumi vältida.

Intervjuu läheb eetrisse Eesti aja järgi 2. detsembril kell neli hommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles