Wikileaks: Venemaa on maffiariik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin oli väidetavalt teadlik plaanist mõrvata endine spioon Aleksandr Litvinenko.
Vene peaminister Vladimir Putin oli väidetavalt teadlik plaanist mõrvata endine spioon Aleksandr Litvinenko. Foto: SCANPIX

Hispaanias Vene organiseeritud kuritegevust uurinud kõrge prokuröri sõnul on Venemaast ja Valgevenest saanud sisuliselt riigid, mida kontrollib maffia, selgub Wikileaksi lekitatud USA saatkonna dokumentidest.

The Guardianis avaldatud USA Madridi saatkonna telegrammide kohaselt ütles José «Pepe» Grinda González tänavu jaanuaris, et nimetatud kahe riigi puhul ei ole võimalik eristada valitsuse ja organiseeritud kuritegevuse tegevust. Grinda juhtis üle kümne aasta Hispaanias juurdlust Vene maffia vastu, mis viis enam kui 60 inimese vahistamiseni.

Grinda ütles, et jagab 2006. aastal Londonis tapetud endise Vene spiooni Aleksandr Litvinenko arvamust, et Vene luureteenistused kontrollivad organiseeritud kuritegevust. Ühtlasi olevat tal infot, et teatud Vene erakonnad tegutsevad maffiaga käsikäes.

Lekitatud telegrammidest ilmneb ka, et Washington pidas tõenäoliseks, et tollane president Vladimir Putin oli teadlik plaanist tappa Litvinenko. Kreml on seotust mõrvaga eitanud. Ühtlasi püstitatakse kirjavahetuses küsimus, kas Putin on ise seotud Vene maffiaga.

Vaatlejad usuvad, et paljastused pingestavad USA ja Venemaa viimasel ajal soojenenud suhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles