Wikileaks: Janukovitš ähvardas Leedut

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regioonide Partei poolehoidjad oma liidri Viktor Janukovitši pildiga.
Regioonide Partei poolehoidjad oma liidri Viktor Janukovitši pildiga. Foto: SCANPIX

Aasta pärast oranži revolutsiooni ähvardas toonane opositsionäär ja praegune Ukraina president Viktor Janukovitš Leedut, et see riik saab kannatama halbu tagajärgi osaluse eest «vandenõus», mille tulemusel Janukovitš kaotas võimu, kirjutab uudistevõrk ELTA.


Sellisele järeldusele võib jõuda 2006. aasta märtsis Ühendriikide Kiievi saatkonnast läkitatud dokumendi põhjal.

Mainitud diplomaatilises saladokumendis kirjeldatakse Janukovitši Regioonide Parteid kui Donetski kuritegeliku elemendi ja oligarhide varjupaika. Regioonide Partei liiget Rinat Ahmetovit, kes on ka rikkaim ukrainlane, nimetatakse samas paberis Donetski klanni ristiisaks.

Leedu-suunalisi ähvardusi lennutas Janukovitš 2005. aasta detsembris Kiievis Leedu suursaadikuga kohtudes. Janukovitšit ärritas see, et Leedu toonane president Valdas Adamkus osales rahvusvahelises vahendusmissioonis, mille eesmärk oli vähendada 2004. aasta oranžist revolutsioonist tõusnud pingeid.

«2005. aasta detsembri kohtumisel Leedu suursaadikuga, mis oli tema esimene pärast oranži revolutsiooni, pidas Janukovitš otsekohe ründava loengu, kuigi kohustuslikke diplomaatilisi viisakusfraase polnud veel vahetatud,» kirjeldab USA saatkonna dokument.

«Mullu detsembris osalesid sa putšis,» tsiteerib dokument Janukovitši sõnu Leedu suursaadikule. «Sa lubasid [endisel Ukraina presidendil] Leonid Kutšmal manipuleerida sinuga oma isiklikes mahhinatsioonides. Seetõttu on sinu tegudel negatiivsed mõjud Leedu ja Ukraina suhete edasisele arengule.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles