Türgi süüdistas Venemaad järjekordses õhupiiri rikkumises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lennuk. Pilt on illustratiivne
Vene lennuk. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Türgi süüdistas laupäeval Venemaad järjekordses õhupiiririkkumises, hoiatades Moskvat «vastutustundetu käitumise» eest.

«Venemaa lennuk Su-34 rikkus reedel kell 11.46 (Eesti aeg sama) Türgi õhupiiri» Süüriaga, teatas välisministeerium avalduses.

Ankara kutsus Vene suursaadiku reedel välisministeeriumisse, et «esitada jõuline protest» ja mõista rikkumine hukka, lisas välisametkond.

«Rikkumine on konkreetne märk Venemaa käitumisest, mille eesmärk on probleeme süvendada, vaatamata meie riigi ja NATO selgele hoiatusele.»

Ankara kutsus Venemaad «vastutustundlikult käituma» ja hoiatas: «Me rõhutame taas, et kogu vastutus sellise vastutustundetu käitumise mis tahes soovimatute negatiivsete tagajärgede eest lasub täielikult Venemaal.»

Türgi tulistas mullu 24. novembril Türgi-Süüria piiril all Vene ründelennuki Su-24. Üks piloot hukkus Süüria ülestõusnute tules. Teine piloot õnnestus Süüria ja Vene erivägedel päästa, ent piloodi leidmiseks korraldatud operatsiooni ajal hukkus üks Vene sõdur.

Vahejuhtum pingestas järsult Ankara ja Moskva suhteid. Venemaa vastas Türgile majandussanktsioonide kehtestamisega.

Ankara sõnul on Venemaa rikkunud pärast õhurünnakute alustamist Süüria presidendi Bashar al-Assadi toetuseks 30. septembril korduvalt Türgi õhupiiri.

Venemaa ja Türgi toetavad Süüria konfliktis vastasleere - Moskva Assadi ja Ankara ülestõusnuid. Türgi on süüdistanud Venemaad Süüria-Türgi piiri ääres elavate turkmeenide pommitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles