Hispaania dispetšerite ebaseaduslik streik halvas lennuliikluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded inimesed ei pääse tagasi koju ning ootavad lennujaamades streigi lõppemist. Foto näitab olukorda Tenerife lennujaamas.
Tuhanded inimesed ei pääse tagasi koju ning ootavad lennujaamades streigi lõppemist. Foto näitab olukorda Tenerife lennujaamas. Foto: SCANPIX

Hispaania sõjavägi on üle võtnud lennuliikluse kontrolli pärast seda, kui lennudispetšerid ühtselt haiguslehele minekust teatasid. Ära on jäetud sadu lende.

Sõjaväe sekkumise otsuse kinnitas valitsus, kuna paljudes Hispaania lennujaamades lõpetasid lennujuhid korraga ebaseaduslikult töö ja lahkusid, vahendab BBC.

Pärast streigi algamist püsib suurem osa Hispaania lennuliiklusest suletuna.

Dispetšerid on tülis Hispaania lennujaamu juhtiva Aenaga töötundide ja tasude tõttu.

Rahvuslik lennufirma Iberia jättis ära kõik lennud Hispaania lennujaamadest kuni kella kümneni laupäeval (kella 11ni Eesti aja järgi).

Reede õhtul teatas Hispaania aseminister Alfredo Perez Rubalcaba, et sõjavägi võttis lennuliikluse kontrollimise üle, kui streikijad keeldusid lubamatut protestiaktsiooni katkestamast.

Hiljem hoiatas minister, et kui laupäeval streigiga jätkatakse, kuulutab riik välja eriolukorra sundides kõik dispetšerid tagasi tööle. Vastasel juhul ootab neid kriminaalkaristus.

«Kui dispetšer ei ilmu oma tööpostile, siis ta vahistatakse koheselt süüdistatuna kuriteos, mis võib tähendada tõsist vanglakaristust,» lisas ta.

Aena hinnangul mõjutab streik umbes 250 000 inimese reisiplaane. Ettevõtte juhi Juan Ignacio Lema sõnul on taoline streik lubamatu ning palus dispetšeritel lõpetada väljapressimine Hispaania kodanikelt.

Streik algas eile kell 17.00 (18.00 Eesti aja järgi). Kokku suleti sellega 90 protsenti Hispaania õhuruumist.

Lennujaamades ootavad koju pääsemist tuhanded inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles