Tusk: Brexiti-kõnelustel Cameroniga seni kokkulepet ei ole

BNS
, '
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ja Briti peaminister David Cameron
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ja Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Briti peaministri David Cameroni ja Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuski kõnelustel, mis keskenduvad eelkõige Ühendkuningriigi soovile piirata Euroopa Liidu sisemigrantide sotsiaaltoetusi, ei ole seni mingit kokkulepet saavutatud.

Läbirääkimised kestavad veel 24 «otsustavat» tundi, teatas Tusk pühapäeval.

«Seni kokkulepet pole. Pingeline töö. Järgmised 24 tundi on otsustavad,» kommenteeris Tusk Twitteris.

Tusk nõustus veel «24 tundi läbi rääkima» enne kokkuleppe kavandi avaldamist, kirjutas sotsiaalvõrgustikus Cameron.

Briti valitsus soovib ELilt reforme neljas valdkonnas. Lisaks ELi sisemigrantide sotsiaaltoetuste piiramisele nelja esimese Suurbritannias veedetud aasta jooksul nõuab London väljajäämist «üha tihedamast liidust», rahvusparlamentide rolli tugevdamist ning kaitset eurotsooni mittekuuluvatele EL-i liikmesmaadele.

Brüsseli ametnike hinnangul on suurem osa sellest saavutatav, kuid kõige tõsisem on vastuseis sotsiaaltoetuste piiramise nõudele.

«Migratsioonipiduri» rakendamine võimaldaks Suurbritannial, aga ka igal teisel ELi riigil piirata toetusi teisest liikmesriigist pärit töötajatele, kui ta suudab tõestada, et tema heaolusüsteem on sattunud surve alla.

Briti ametnikud loodavad, et lõplik kokkulepe saavutatakse Brüsseli tippkohtumisel, mis toimub 18.-19. veebruarini. See avaks tee rahvahääletuse korraldamiseks juunis.

Cameron on öelnud, et võib venitada protsessiga senikaua, kuni kindlustatakse vajalik reformipakett. See tähendaks, et referendum võib lükkuda septembrisse või isegi järgmisse aastasse.

Arvamusuuringute kohaselt hääletaks võidaksid praegu EList lahkumise pooldajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles