Soome peaministri maja pole asüülitaotlejatele piisavalt turvaline (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha Sipilä maja Kempeles.
Juha Sipilä maja Kempeles. Foto: SCANPIX

Soome peaministri Juha Sipilä lubadus anda talle kuuluv maja asüülitaotlejatele peavarjuks pälvis möödunud aastal ka rahvusvahelist tähelepanu. Nüüd selgub, et põgenikke sinna nii pea ei saabu.

Juha Sililä. Foto: Scanpix
Juha Sililä. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

«Me peame praegu näitama üles kaastundlikkust,» ütles Sipilä möödunud aasta septembris, kui avalikustas kava anda oma Oulu lähedal Kempeles asuv maja asüülitaotlejatele peavarjuks. Ka julgustas valitsusjuht kõiki oma kaasmaalasi põgenikekriisi tõttu abivajajaid aitama.

Sipilä avaldusest möödub kohe viis kuud, kuid ükski asüülitaotleja pole Sipilä Kempele kodus peavarju saanud. Eilses raadiointervjuus põhjendas Sipilä seda sellega, et julgeolekueksperdid ei pea tema maja Kempeles põgenike jaoks turvaliseks.

Kempele asukoht kaardil.
Kempele asukoht kaardil. Foto: YLE

Valitsusjuht ei täpsustanud, kes taolise hinnangu andis ning miks seda üldse

tehti. Soome väljaande Iltalehti andmetel on selle taga aga kaitsepolitsei Supo ja peaministribüroo ekspertide ühine otsus.

Sipilä turvalisuse eest vastutav nõunik Jari Ylitalo keeldus küll avaldama üksikasju, kuid ütles Iltalehtile, et üks turvalisust mõjutav tegur on väga suur meedia tähelepanu, mis kaasnes Sipilä lubadusega anda oma Kempele kodu asüülitaotlejatele peavarjuks.

Samas kinnitas Sipilä eilses intervjuus, et tema pakkumine on endiselt jõus ning asüülitaotlejatest põgenikepere võib sisse kolida kohe, kui turvalisusnõuded seda võimaldavad. Küll aga ei öelnud Sipilä ega ka tema turvanõunik välja kindlat tähtaega.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles