Kadõrov ähvardas snaiprivideos Vene opositsioonitegelasi ja Mailis Repsi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kremli-meelne Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov avaldas täna video, milles kujutatakse opositsioonitegelasi snaipripüssi sihikul. Teiste seas on videos näha ka Riigikogu ja Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) liiget Mailis Repsi (Keskerakond).

Instagramis avaldatud video kujutab sihikulevõetuna Venemaa ekspeaministrit Mihhail Kasjanovit ja tema opositsioonierakonna PARNAS asejuhti Vladimir Kara-Murzat. Video on filmitud möödunud nädala esmaspäeval Strasbourgis kohalikus kohvikus. 

Kara-Murza ütles uudisteagentuurile AFP, et peab Kadõrovi postitust otseseks mõrvaässituseks. «See on alates Boriss Nemtsovi tapmisest valitseva karistamatuse tagajärg,» ütles poliitik.

PARNASi esimees Kasjanov teatas täna, et kavatseb esitada kaebuse, pidades videot otseseks tapmisähvarduseks. Samuti ütles Kasjanov, et ootab juhtunule president Vladimir Putini kommentaari.

Putini esindaja Dmitri Peskov ütles, et Kreml ei jälgi Kadõrovi Instagrami kontot, kuid lubas asja uurida.

Kadõrov on ka varem paistnud silma mahlakate ütlemistega opositsioonijuhtide kohta, nimetades neid muu hulgas rahvavaenlasteks ja nõudes nende õõnestustegevuse eest kohtu alla andmist. Tema lähikonda seostatakse ka opositsioonijuht Boriss Nemtsovi tapmisega mullu.

Keskerakonda kuuluva Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) liige Mailis Reps kinnitas Postimehele, et kohtus Strasbourgis Vene opositsionääride Mihhail Kasjanovi ja Vladimir Kara-Murza nooremaga.

Tema sõnul andsid Vene opositsionäärid Strasbourgis ENPA-le üle petitsiooni, arutamaks Nemtsovi surma asjaolusid. «Samuti oli nende külaskäigu eesmärk tutvustada üsna detailset raportit, mis nad on kokku pannud Ida-Ukrainas toimuva kohta. Ja nad on ka arvamusel, et just selle uurimise tõttu kaotas Nemtsov oma elu,» lausus ta.

Reps ütles, et seltskond märkas kaamerat. «Pean ütlema, et pidasime seda kohalikuks naljaks. Jõudsime omavahel paar sõna öelda selle kohta, et Vene eriteenistus nii labase kaameraga küll ei filmi.»

Repsi arvates ei ole kahtlustki, et ENPA liikmete ja Vene opositsionääride vahelisi kirjavahetusi ja telefonikõnesid jälgitakse. «On selge, et viimaste aastate tegevus, olgu siis Ukrainas või Strasbourgis, on midagi, mis pakub huvi nii Vene eriteenistustele ja ka teatud Vene seltskonnale.»  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles