Prominendid saatsid Hiinale murekirja

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat. Foto: SCANPIX

Nobeli rahupreemia laureaadist Lõuna-Aafrika Vabariigi inimõiguslane Desmond Tutu ja Tšehhi ekspresident Václav Havel palusid Hiinal vabastada tänavu Nobeli rahupreemia pälvinud dissident Liu Xiaobo.

Tutu ja Havel leidsid Briti väljaandes Observer avaldatud ühiskirjas, et kodumaal riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest vanglakaristust kandvast Liust on kujunenud Hiina võimude sallimatuse sümbol ning Hiina riskib inimõigusi piirates oma usaldusväärsuse kaotamisega.

Tutu ja Havel kiitsid Hiina muljetavaldavat majandusarengut, leides samas, et eriarvamuste purustamine näitab vajadust viia läbi olulisi reforme, kui Peking soovib tõusta maailma tõeliseks liidriks. Ka süüdistasid mehed Hiinat julmade diktatuurirežiimide toetamises ning inimõiguste rikkumises ka väljaspool oma riigipiiri.

Nobeli preemia ametlik auhinna üleandmise tseremoonia toimub Oslo raekojas 10. detsembril, Alfred Nobeli surma-aastapäeval, mil laureaadile antakse üle kuldmedal, diplom ja rahaline auhind, mille suurus tänavu oli kümme miljonit Rootsi krooni ehk ligikaudu 17 miljonit Eesti krooni.

Kuna vanglakaristust kandev Liu ei saa preemiale järele sõita ning tema naine Liu Xia on oma Pekingis asuvas kodus koduarestis, pole selge, kas sel aastal auhind üle antakse. Tutu ja Havel kutsusid Hiinat aga üles vabastama nii Liu kui ka tema naine juba enne järgmisel nädala reedel toimuvat tseremooniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles