Belgia valitsus mureneb taas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geert Bourgeois.
Geert Bourgeois. Foto: Reuters / Scanpix

Belgia sisepoliitiline ummikseis võib veelgi süveneda, sest hollandikeelseid flaame esindav paremtsentristlik Uus-Flaami Allianss (N-VA) lahkus pühapäeval valitsuskoalitsioonist.


N-VA esindas valitsuses ainult Geert Bourgeois, kes täitis üheaegselt nii haldus-, välispoliitika-, meedia- ja turismiministri ülesandeid, vahendas lalibre.be.

Märtsis, pärast üheksa kuud kestnud poliitilist ummikseisu, moodustatud Belgia valitsuskoalitsiooni kuulub seitse erakonda. Isegi ühe valitsusliikme lahkumine võib haprale valitsusliidule saatuslikuks osutuda.

Viimastel valimistel kandideerisid N-VA liikmed koos samuti flaame esindavate kristlike demokraatidega, kes pole siiani veel N-VA lahkumisele koalitsioonist reageerinud. Nelja flaamikeelse valitsuserakonna esindajad kogunesid täna läbirääkimistele, et arutada N-VA lahkumist valitsuskoalitsioonist.

Analüütikute hinnangul sõltub just kristlike demokraatide otsusest valitsuse püsima jäämine.

Üha rohkem räägitakse ka erakorraliste valimiste võimalusest, mis teeksid lõpu kuid kestnud kriisile.

Hollandikeelsed flaamid moodustavad ligi 60 protsenti Belgia elanikest, prantsuskeelseid valloone on alla kolmandiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles