The Guardian: NATO-l on salaplaan Baltimaade kaitsmiseks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gdanski sadam Poolas võib salaplaani järgi vajadusel olla NATO sõjalaevade tugibaasiks.
Gdanski sadam Poolas võib salaplaani järgi vajadusel olla NATO sõjalaevade tugibaasiks. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigid ja selle lääne liitlased kiitsid esimest korda pärast külma sõja lõppu heaks Ida-Euroopa kaitseplaani Venemaalt ähvardava ohu eest, kirjutab The Guardian.

NATO riikide kava Baltimaade ja Poola kaitsemiseks tuli välja Wikileaksi lekitatud diplomaatilisest kirjavahetusest, vahendas Reuters.

Plaan kiideti NATO peakorteris Brüsselis täieliku saladuskatte all heaks selle aasta alguses.

Ida-Euroopa riikide varasemad üleskutsed julgeolekugarantiide suurendamisest ei leidnud Lääne-Euroopas, eriti Saksamaal poolehoidu, kuna kardeti minna Kremliga vastuollu, vahendas AFP.

Kaitseplaan kandis koodnimetust Eagle Guardian. Selle tuumaks on NATO paragrahv viis, mis näeb ette kohustust kaitsta alliansi mõnda liiget, kui seda rünnatakse.

Kaitseanalüütik Tomas Valasek peab plaani äärmiselt tähelepanuväärseks. Spetsialist rääkis The Guardianile, et see on esimene kord, kui NATO annab liikmesriikidele teada, et nende kaitsmiseks on olemas tugev poliitiline tahe.

Plaani järgi on NATO valmis kaitsma Eestit, Lätit, Leedut või Poolat üheksa divisjoniga (USA, Briti, Saksa ja Poola). Lisaks toimiksid Põhja-Saksa ja Põhja-Poola sadamad (Gdańsk ja Gdynia) vajadusel USA ja Suurbritannia laevastiku tugibaasidena.

Balti riikides võeti NATO plaan vastu äärmiselt positiivselt. Ka Poolas on see võetud vastu tänulikult, kuigi poolakaid häiris mingil määral üksnes Poolat puudutava plaani puudumine ja riigi liitmine kokku Baltimaadega.

USA suursaadik NATO juures Ivo Daadler tunnistas mullu detsembris, et Saksamaa tegi ettepaneku laiendada regionaalset kaitseskeemi Eagle Guardiani Baltimaadega, vahendas The Guardian ühte dokumenti.

NATO esimesed õppused peaks plaani järgi leidma aset järgmisel aastal, tsiteerib väljaanne informeeritud allikaid.

The Guardiani artiklist selgub, et Wikileaksi lekitatud dokumente kokku oli 250 000 diplomaatilist telegrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles