Iisrael reageeris teravalt ELi kriitikale

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asundustegevuse peatamise vastane meeleavaldus Iisraelis.
Asundustegevuse peatamise vastane meeleavaldus Iisraelis. Foto: SCANPIX

Iisrael mõistis täna hukka Euroopa Liidu raporti, milles kritiseeritakse juudiriigi poliitikat okupeeritud Ida-Jeruusalemmas.

«Inimesed, kes usuvad, et meie poliitika ohustab Jeruusalemma, on samad inimesed, kes leiavad, et linna jagamine taas kaheks on ainus lahendus,» kommenteeris välisministeeriumi esindaja Igal Palmor uudisteagentuurile AFP.

«On selge, et tõeline lahendus ei sisalda tagasipöördumist 1967. aasta eelse olukorra juurde, kui linna jagasid müür, okastraat ja Jordaania eliitsnaiprid.»

Euroliidu raporti järgi seab Iisraeli poliitika ohtu kahe riigi lahenduse Lähis-Idas, kuna Palestiina soovib okupeeritud Ida-Jeruusalemmast teha tulevase riigi pealinna ning Iisrael jätkab piirkonnas asundustegevust.

«Kui praeguseid arenguid kiiresti ei peatata, muutub väljavaade Ida-Jeruusalemmast kui Palestiina riigi tulevasest pealinnast üha ebatõenäolisemaks ja teostamatuks,» seisis raportis. «See omakorda ohustab tõsiselt võimalusi püsivaks rahuks.»

Iisrael pole vaatamata Palestiina nõudmistele ja rahvusvahelisele survele pikendanud juudiasunduste ehitamisele kehtestatud moratooriumi, mis lõppes 26. septembril. Asundustegevuse jätkamine okupeeritud aladel on Lähis-Ida rahukõnelustel endiselt komistuskiviks.

Moratooriumi pikendamise vastu seisavad ka Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu koalitsioonipartnerid, kes on ähvardanud vastasel korral valitsusest lahkuda. Palestiina esindajate sõnul ei naase nad läbirääkimistelaua taha aga enne, kui Iisrael pole loobunud okupeeritud aladele asunduste rajamisest.

USA ja ka Lähis-Ida kvartett on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist 1967. aasta konflikti käigus okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda ning Golani kõrgendiku okupatsioonitsoonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles