Amnesty: Ungari terrorismivastane plaan on rünnak inimõiguste vastu (2)

BNS
, '
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International taunis esmaspäeval Ungari valitsuse plaani liikumiskeelde ja internetipiiranguid sisaldavate ulatuslike terrorismivastaste seaduste vastuvõtmiseks, nimetades ettepanekut «rünnakuks inimõiguste vastu».

Jaanuaris ajakirjandusse lekkinud eelnõu kohaselt soovib peaminister Viktor Orbáni valitsus muuta põhiseadust ning luua uue eriolukorra kategooria - «terroriohu olukorra», mis väljakuulutamisel võimaldaks valitsusel valitseda dekreetidega, peatada teatud seaduste kehtivuse ja muuta teisi.

Umbes 30 ettepaneku seas on kontroll interneti üle, sõjaväe siseriiklik kasutamine, piiride sulgemine ning terroriohust haaratud piirkondades liikumiskeelu kehtestamine.

Amnesty hinnangul tähendaks valitsuse ettepanek «täitevvõimu peaaegu absoluutset võimu», mis viiks «otserünnakule inimõiguste ja õigusriigi vastu».

Muudatuste vastuvõtmisel oleks «Ungari inimõigustealasele olukorrale sügav negatiivne tagajärg», hoiatas Amnesty esmaspäeval avaldatud raportis.

Valitsuse plaan tuleb parlamendis arutusele pärast talvevaheaja lõppu 15. veebruaril.

Pärast superenamuse kaotamist parlamendis 2014. aastal vajab parempoolne Fidesz põhiseadusmuudatuste läbisurumiseks vähemalt mõne opositsioonisaadiku toetust. Seni ei ole Fideszi ja opositsioonierakondade kõnelustel kompromissi leitud ning eelnõu esitatakse parlamendile selle praegusel kujul, ütles valitsusametnik eelmisel nädalal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles