Pildid ja video: vabariiklaste Iowa eelvalimised võitis Ted Cruz

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA vabariiklaste Iowa eelvalimistel oli võidukas Texase senaator Ted Cruz, kes edestas rivaali, miljardärist suurärimeest Donald Trumpi.

USA meediakanalite andmetel sai Cruz 28 protsenti häältest, edestades sellega nii senist esinumbrit Donald Trumpi kui Marco Rubiot, edastab BBC.  

Rubiol on viimastel kuudel on olnud raskusi, kuid Iowas läks tal siiski võrdlemisi hästi, jäädes Trumpis vaid ühe protsendi kaugusele.

Trump sai 24 protsenti vabariiklaste häältest, Rubio 23 protsenti ja Ben Carson üheksa protsenti.  

«Iowa edastas sõnumi, et Ameerika Ühendriikide vabariiklaste presidendikandidaati ja järgmist presidenti ei vali meedia ega Washingtoni võimukoridorid. Täna on julgete konservatiivide võidupäev Iowas ja kogu USAs,» lausus Cruz võidukõnes.

Trump õnnitles Cruzi võidu puhul ja teatas, et tal on au jääda teiseks.

Vabariiklaste järgmised eelvalimisvoorud toimuvad 9. veebruaril New Hampshire`is, 20. veebruaril Lõuna-Carolinas ja 23. veebruaril Nevadas.

Demokraatidest kahe juhtivkandidaadi, Hillary Clintoni ja Bernie Sandersi vahel käib äge rebimine. Kui häältest oli loetud 90 protsenti, juhtis Clinton 50 protsendi häältega Sandersi 49 protsendi ees, kuid Clintonit ei ole veel võitjaks kuulutatud.

Sanders sõnas, et kuigi ametlikke tulemusi veel ei ole, tundub olevat viik.

Kaks kandidaati loobusid presidendivõitlusest. Üks neist on demokraat, Marylandi osariigi endine kuberner Martin O´Malley ja teine vabariiklane, endine Arkansase kuberner Mike Huckabee.

USA presidendivalimised leiavad aset 8. novembril ja uus president astub ametisse 2017. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles