Anne Franki kasuõde: Trump käitub nagu Hitler

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

Holokaustis hukkunud juuditüdruku Anne Franki kasuõde võrdles väljaande Newsweek kolumnis USA vabariiklaste presidendikandidaati Donald Trumpi natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleriga.

86-aastast Eva Schlossi teeb murelikuks Trumpi moslemivastane retoorika ja USA piiride sulgemise ettepanek.

«Minu arvates käitub Trump nagu Hitler, eemärgiks tekitada vihavaenu ja rassismi. Oma kampaanias on ta korduvalt rõhutanud, et USA peaks sisserändavatele moslemitele oma piirid sulgema. Samuti on ta nõudnud rangemat piirikontrolli ja isegi kaitsetara püstitamist USA-Mehhiko piirile, et hoida ära migratsiooni USAsse,» teatas koonduslaagrist ellujäänud naine oma kirjutises.

Schlossi arvates oleks Trump Ameerika Ühendriikide järgmise presidendina «totaalne katastroof».

Schloss elas enne Teist maailmasõda Hollandis ning pärast koonduslaagris ellujäämist ja sõja lõppu migreerus Ühendkuningriiki.  

Schlossi kirjutis ilmus Newsweekis seoses holokausti mälestuspäevaga, mille selle aasta teema oli «ära vaata kõrvalt».

Schlossi sõnul kehtib «ära vaata kõrvalt» ka nüüdses põgenikekriisis, sest on palju neid, keda olukord ükskõikseks jätab.

Schlossi arvates on praegune põgenikekriis hullem kui Hitleri ajal toimunu, sest siis tegutsesid liitlased – USA, Venemaa ja Suurbritannia – koos natsismiohu vastu.

Nüüdses maailmas ajavad riigi oma poliitikat egoistlikumalt ja ollakse rohkem killustunud.

«Mind teeb murelikuks, et paljud riigid on hakanud oma piire sulgema. Süüria põgenikel on Euroopas väga raske, sest nad tulevad teisest kultuuriruumist. Meie, juudipõgenikud olime eurooplased ja meil oli põgenikena kergem,» teatas eakas naine.

Londonis elava Schlossi sõnul on Euroopas hakanud jälle kerkima «Berliini müür». Ta viitas sellega mitme riigi otsusele karmistada sisserännureegleid.

Eva Schloss oli Erich Geiringeri ja Elfriede Geiringerini tütar. Ta isa hukkus Auschwitzi koonduslaagris, kuid ta ema jäi ellu ja abiellus hiljem Anne Franki isa Otto Frankiga.

Anne Franki päevikut tuntakse kõikjal maailmas. Hollandis Amsterdamis end kaua aega natside eest peita suutnud tüdruk ja ta pere tabati ning viidi 1944. aastal koonduslaagrisse. Anne Frank suri 15-aastasena koos õe ja emaga 1945. aasta talvel Bergen-Belseni koonduslaagris tüüfusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles