Putin koostas eelarveaugu täiteks riigifirmade müüginimekirja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosnefti logoga lipp naftapuurtorni juures.
Rosnefti logoga lipp naftapuurtorni juures. Foto: Sergei Karpuhin / Reuters

Kreml kaalub drastilisi meetmeid asendamaks vähenevaid naftakasumeid ning on koostanud nimekirja seitsmest suurest riigifirmast, mis võiksid minna erastamisele – näiteks Aeroflot, teemandikaevandaja Alrosa ja Rosneft.

Otsus kaaluda niivõrd kaalukat sammu eelseisvatel aastatel sündis olukorras, kus toornafta hinna taaskordne kukkumine ähvardab Venemaad teise languseaastaga järjest ning on rebinud haigutava augu riigieelarvesse.

Väiksemaid riigifirmasid on Moskva müünud kogu aeg, kuid pärast Vladimir Putini uuesti presidendiks saamist aastal 2012 on tempo aeglustunud, kirjutab Financial Times.

Mälestused erastamiste lainest, millega Venemaa liberaalsed majanduspoliitikud üritasid riiki 1990ndatel nõukogude majanduskorrast vägisi välja tuua, on tänaseni väga valusad, kuna seeläbi sündis ülirikaste oligarhide tilluke seltskond.

Eile kutsuti Alrosa, Rosnefti, Bashnefti, Venemaa Raudteede, riigipanga VTB, Aerofloti ja Venemaa suurima laevaehitusfirma Sovcomfloti juhid koosolekule, kus Putin arutas oma majandusmeeskonnaga tänavusi erastamisplaane.

«Varasemalt oli erastamise peamine mootor soov korrigeerida majanduse struktuuri ning muuta see efektiivsemaks,» ütles Renessaince Capitali analüütik Oleg Kuzmin. «Nüüd on asi rahas, sest nagu näeme, on naftahinna suur langus erastamise taas päevakorda tõstnud.»

Moskva on juba otsustanud tänavu kümne protsendi jagu kulutusi kärpida ning arsenalis on veel ka sekvester, ehk riigi keeld või kitsendus vara kasutamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles