Teadusavastus: Maa koosneb tegelikult kahest planeedist (19)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadusavastus: Maa koosneb tegelikult kahest planeedist
Teadusavastus: Maa koosneb tegelikult kahest planeedist Foto: SCANPIX

Maineka USA ülikooli University of California Los Angeles teadlaste poolt jaanuari lõpus ajakirjas Science avaldatud teooria järgi on Maa tegelikult kahe planeedi kokkupõrke tulem, kirjutab Fast Company.

Astronoomid on pikka aega arvanud, et Kuu tekkis peale seda, kui väike protoplaneet nimega Theia põrkus umbes 4,5 miljardit aastat tagasi Maaga kokku ning selle tagajärjel kosmosesse paiskunud hiigeltükk jäi Maa ümber orbiidile tiirlema.

California ülikooli teadlaste uue uuringu järgi ei piirdunud Theia aga lihtsalt meie planeedi kriimustamisega ning Kuu loomisega, vaid sulandus peale kokkupõrget Maaga suures osas kokku.

Selle järelduseni jõudsid teadlased Kuult Apollo missioonidega toodud kivimites sisalduvaid hapnikuisotoope ning Maal leiduvate vulkaaniliste kivimite hapnikuisotoope võrdlevalt analüüsides. Astronoomid avastasid, et isotoobid jagavad nn «unikaalset sõrmejälge», mis oleks võimalik ainult juhul, kui Theia ja Maa kokkupõrkes oleks ained, millest need koosnevad, täielikult läbisegunenud.

«Kui Theia oleks lihtsalt kriimustanud Maad ning loonud sellega Kuu, nagu varem arvati, siis oleks Maa ja Kuu kivimite hapnikuisotoopide suhtarvud erinevad. Kuid see ei ole nii,» kirjutati artikli järelduses.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles