Peterburi lähedal lekib keemiliste jäätmete hoidla (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupilved Krasnõi Bori hoidla kohal 2011. aasta juunis.
Suitsupilved Krasnõi Bori hoidla kohal 2011. aasta juunis. Foto: SCANPIX

Venemaal Peterburi lähedal Krasnõi Boris lekib nafta- ja keemiajäätmete hoidla, ohustades Soome lahe veekeskkonda, teatasid Soome Yle uudised täna õhtul.

Jäätmejaama direktor kutsus üles kuulutama välja eriolukorda, aga tema palvet ei võetud kuulda, kuna keegi ei soovi kanda sellega kaasnevate suurte puhastustööd koormat.

Peterburist mõne kilomeetri kaugusel kagus, Krasnõi Bori keemiliste jäätmete kogumiskohas on kaks miljonit tonni jäätmeid katmata reservuaaris, madalate pinnasevallide taga, kirjutab Yle Uutiset ingliskeelne veebisait.

Kuna ilm on kiiresti soojenenud pärast suurt lumesadu jaanuari keskel, ujutavad nüüd toksilised sulaveed piirkonda. Keskkonnaaktivistide sõnul on mürgised veed juba lekkinud reservuaarist välja ning liiguvad nüüd Neeva jõkke ja sealkaudu Soome lahte.

Lumesulamisveest tingitud saasteprobleeme tunnistas jäätmejaama direktor Viktor Koljadov juba eelmisel nädalal, paludes Krasnõi Bori kohalike võimudel kuulutada välja eriolukorra. Aga kuna eriolukorra väljakuulutamine nõuaks kohalikelt võimudel reaalsete sammude astumist jäätmereservuaari lekete tõkestamiseks, nad eriolukorda ei kehtestanud. Saastunud vee eemaldamine võtaks vähemalt kuu ning seda ei suuda jaama administratsioon ise korraldada.

Vene uudistelehekülje Fontanka.ru hinnangul on ülesanne nii suur, et seda ei taha oma kohustuseks võtta ei kohalikud ega ka regionaalvõimud.

Krasnõi Bori keemiliste jäätmete reservuaari peetakse üheks kõige ohtlikumaks Soome lahe reostuskoldeks. See on Loode-Venemaa suurim mürgiste ainete kogumiskoht, sinna on ladustatud keemilisi jäätmeid alates 1970ndatest aastatest.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev lubas kolm aastat tagasi jaama sulgeda, aga seni ei ole midagi juhtunud. Soome on pakkunud Venemaale abi jäätmehoida puhastamisel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles