Stoicescu: USA kaitsekulude uudise puhul on kõnekas presidendikandidaatide reaktsioon

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA kaitseministri Ashton Carteri plaan eraldada tuleval rahandusaastal NATO idatiiva liitlaste kaitseks 3,4 miljardit dollarit, on rõõmustav, kuid samas peaks tähelepanu pöörama ka sellele, kuivõrd reageerivad sellele uudisele Ühendriikide presidendivalimiste peamised kandidaadid, märkis Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu Postimehele.

«See on Eesti jaoks kahtlemata väga rõõmustav sõnum, sest just selliseid samme olemegi oma tähtsaimalt liitlaselt oodanudki,» leidis Stoicescu. «Loodetavasti võtavad ka teised liitlased sellest eeskuju ning panustavad lähitulevikus rohkem kollektiivkaitsesse.»

RKK teadur meenutas samas, et see neljakordistatav summa on osa suuremast USA kaitse-eelarve paketist, mille president Barack Obama administratsioon esitab Kongressile kinnitamiseks.

«Loodame, et see summa ja selle otstarve jäävad nii nagu need esitatakse,» märkis ta. «Praegu tundub, et selle eelarve lõigu kasvu mõte on paigutada idatiiva riikidesse üht roteeruvate üksustega soomustatud brigaadi, mis asuks seal tervikuna ning oleks tegutsemisvalmiduses igal ajahetkel.»

«Pentagoni ametnikud on siiski lisanud, et see on – praeguse seisuga – ühekordne summa, mille edasist kandumist – samas mahus ja otstarves – tulevikku, pärast aastat 2017, ei saa hetkel ennustada,» lisas Stoicescu.

«See on loogiline, sest peale presidendivalimisi astub ametisse uus USA president oma administratsiooniga,» nentis ta. «Selles mõttes saab olema väga kõnekas see, kas ja mil viisil USA presidendivalimiste peamised kandidaadid sellele uudisele reageerivad – eelkõige Ted Cruz, Hillary Clintonit ja Bernie Sanders»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles