Vene kaitseminister raketikilbist: tegime NATO-le kasuliku pakkumise

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kaitseminister Anatoli Serdjukov (vasakul) ja president Dmitri Medvedev.
Vene kaitseminister Anatoli Serdjukov (vasakul) ja president Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Venemaa kaitseministri Anatoli Serdjukovi sõnul on Venemaa esitanud NATO-le seoses Euroopasse rajatava raketikaitsesüsteemiga ettepanekud, millest võidavad mõlemad pooled.

Serdjukov ütles teleuudistele antud usutluses, et Venemaa on teinud NATO-le ettepaneku jagada ühises raketikaitsesüsteemis vastutust, vahendas RIA Novosti.

Kaitseminister kaitses Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi aastakõnes avaldatud seisukohta, mille kohaselt peavad USA ja Venemaa jõudma raketikaitse alal kokkuleppele või algab uus võidurelvastumine.

«See sobib meile. Kindlasti vabastab see meid teatud muredest, kelle vastu on see (raketikaitsesüsteem) suunatud,» kommenteeris Serdjukov, nimetades Venemaa tehtud ettepanekuid kasulikuks mõlemale poolele.

Ka kinnitas Serdjukov, et ühine raketikaitsesüsteem aitaks hoida kokku raha ning vabastaks Venemaa kõigist tekkinud muredest. Samas lisas minister, et ühine raketikaitsesüsteem ei tohi vähendada Venemaa tuumaarsenali heidutusvõimet ning kõneluste nurjumise korral peab Venemaa kasutusele võtma vastumeetmed.

Vene meedia on varem teatanud, et Venemaa on teinud alliansile ettepaneku jagada rajatav raketikaitsesüsteem sektoriteks, millest osa hakkaks kontrollima Venemaa.

Möödunud kuul jõudis allianss Lissaboni tippkohtumisel kokkuleppele raketikaitsekilbi arendamises, mis kaitseks nii NATO liikmesriike Euroopas kui ka Põhja-Ameerika mandril. Kava näeb ette USA püüdurrakettide ja radarite paigutamist Euroopa territooriumile.

Lissaboni NATO tippkohtumisel alliansi 28 liikmesriigi heakskiidu pälvinud uus strateegiline kontseptsioon nimetab koostööd Venemaaga strateegiliset tähtsaks, kinnitades, et NATO ei kujuta Venemaale ohtu. Kuigi NATO lubas teha Venemaaga koostööd ka kavandatavas raketikaitsesüsteemis, pole selge selle avatus Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles