Ekspert: Balti kaitseplaanid pidid olema Venemaale teada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipu põletamine Moskvas.
NATO lipu põletamine Moskvas. Foto: SCANPIX

Eesti Välispoliitika Instituudi direktor ja Tartu Ülikooli professor Andres Kasekamp usub, et NATO Poola ja Balti riikide kaitseplaanide olemasolu pidi Venemaale kindlasti varem teada olema.

«USA presidendi Barack Obama administratsioon alustas välispoliitiliselt väga kohmakalt laiemalt, mitte ainult Kesk- ja Ida-Euroopa rindel,» meenutas Kasekamp ETV saates «Välisilm».

«Nüüd on õppinud 2009. aasta vigadest, viimasel poolel aastal püüdnud – ja minu meelest edukalt – parandada suhteid,» sõnas Kaskamp.

«Kindlasti oli kaitseplaanide teemal arusaam ja vaikiv kokkulepe, et kui NATO meile kindlustunnet suudab tekitada, siis Balti riigid ja Poola pole takistuseks suhete soojendamisel Venemaaga,» selgitas välispoliitika ekspert.

«Venemaa praegused reaktsioonid tulevad sellest, et nad lihtsalt peavad midagi ütlema, tegelikult olid nad kindlasti juba varem teadlikud kaitseplaanide olemasolust,» kinnitas Kasekamp.

«On arusaadav, et ameeriklastel oli soov mitte ärritada venelasi teatud teemade avalikkuse ette toomisega,» lisas Kasekamp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles