Ekspeaminister Lipponen hoiatab uussoometumise eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Lipponen
Paavo Lipponen Foto: SCANPIX

Soome endine peaminister Paavo Lipponen on hämmingus valitsusjuhi Mari Kiviniemi (Keskpartei) ideest asendada Ida-Soome koolides kohustuslik rootsi keel vene keelega.

Sotsiaaldemokraadist Lipponen viitab Kiviniemi kohtumisele Vene peaministri Vladimir Putiniga eelmisel reedel, vahendas lta-Sanomat.

Lipponen uriseb Kiviniemi peale ajalehe Hufvudstadsbladeti arvamusrubriigis. «See ettepanek ei ole valitsuse, vaid Kiviniemi enda oma, see on tema veritasu rootsi keele ja rootsluse pihta Soomes,» kirjutab Lipponen.

Ekspeaministri sõnul tähendaks Kiviniemi ettepanek jõustumisel seda, et Ida-Soome koolilapsed saaksid tööelusse kaasa halvemad teadmised kui teised ja nad jääks tööturul halvemasse positsiooni.

«Vene keele edendamiseks on teisi võimalusi, kui et vastandada seda rootslusega nii vastutustundetul moel,» kirjutas ta.

See, et Kiviniemi otsis Vene kolleegilt oma ettepanekule heakskiitu, on Lipponeni sõnul hoiatav näide uussoometumisest.

Vene meedia on ilmselt jälginud Soome arutelusid rootsi keele positsioonist, kuna peaministrid pidid vastama küsimusele, mis puudutas vene keele õppimist Soome põhikoolides.

«Olen tõesti suhtunud positiivselt Ida-Soome valdade algatusse, mis tähendab seda, et koolilapsed saaksid kohustusliku rootsi keele asemel valida vene keele. See idee eeldab töö tegemist ja töörühma moodustamist, kuna Soome on kakskeelne riik ja teatud töökohtadel kehtib rootsi keele oskuse nõue,» vastas Kiviniemi ajakirjanikele.

Vene keele õpetamist Ida-Soomes toetas ka peaminister Putin. «Minu arvates on see ettepanek õige ja väärib toetust. Kui käite Soomes Vene piiri lähistel, kas või Lappeenrantas, siis märkate, et iga kauplus reklaamib end nii soome kui vene keeles,» rääkis Putin.

Lipponen oli Soome peaminister aastatel 1995-2003, aastatel 2003-2007 töötas ta parlamendi spiikrina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles