Saakašvili lubas teist Rooside revolutsiooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili.
Gruusia president Mihheil Saakašvili. Foto: AFP / Scanpix

Eile ÜRO peaassambleel üles astunud Gruusia president Mihheil Saakašvili kutsus lääneriike üles Gruusiat toetama ja lubas teist Rooside revolutsiooni.


Oma emotsionaalses kõnes lubas Saakašvili vastusena Venemaa agressioonile teist Rooside revolutsiooni, mis tema sõnul tähendab rohkem sõltumatust parlamendile ja kohtusüsteemile, opositsiooniparteide paremat rahastamist ja suuremat ligipääsu meediale, õigusriigi edendamist ning tõhusamat eraomandi kaitset, vahendas Reuters.

«Ma luban, et Gruusiast saab peagi tugevam ja veel demokraatlikum riik kui kunagi varem,» ütles Saakašvili, kelle hinnangul annab demokraatliku süsteemi tugevdamine panuse riigi kollektiivsele julgeolekule ja õitsengule. Samuti lubas Saakašvili isikuvabaduste laiendamise abil võidelda agressiooni ja autoritaarsuse vastu.

Kui 2003. aastal läbiviidud revolutsiooni eesmärk oli võidelda korruptsiooniga, siis teise ideeline raamistik seisneb väljakutses seista vastu väljastpoolt Gruusiat tulevale ohule. Tema kinnitusel aitas «esimese rooside revolutsiooni edu Gruusia päästa», kuid teise eesmärk on rahvusvahelise korra taastamine.

«Retoorikast enam ei piisa. Nüüd peame hakkama tegutsema,» ütles Saakašvili ning kutsus rahulepingu osapooli üles täitma endale võetud kohustusi, mille kõige olulisem punkt näeb ette vägede viimist konfliktieelsetele positsioonidele. Ühtlasi avaldas president arvamust, et Gruusia rahumeelsel ühendamisel peaks suuremat rolli mängima ÜRO, vahendas civil.ge.

Tema hinnangul näitaks suutmatus Gruusia konflikti lahendamisel rohelist tuld ka teistele separatistlike piirkondadele kogu maailmas, mistõttu kutsus ta lääneriike üles mässuliste Lõuna-Osseetia ja Abhaasia vabariikide iseseisvust mitte tunnustama.

«Gruusiat rünnati sest, me oleme oma maailmanurgas edukas demokraatia,» lisas Saakašvili, tuues välja Venemaa agressiooni peamise põhjuse. Ta lubas Gruusia nimel teha igakülgset koostööd rahvusvaheliste jõududega, et teha kindlaks sõja puhkemiseni viinud sündmused ning lubas uurijatele tagada vaba juurdepääsu kõigile vajalikele dokumentidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles