USA kutsub Venemaad uutele tuumakõnelustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin 2005. aasta mereväeõppustel jälgimas lahingristlejalt Pjotr Veliki välja tulistatud raketti. Sama laeva varustusse kuuluvad ka tuumalõhkepead kanda suutvad raketid.
Vladimir Putin 2005. aasta mereväeõppustel jälgimas lahingristlejalt Pjotr Veliki välja tulistatud raketti. Sama laeva varustusse kuuluvad ka tuumalõhkepead kanda suutvad raketid. Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama rahvusliku julgeoleku nõunik kasutas võtmetähtsusega tuumarelvaleppe jõustumise aastapäeva reedel selleks, et kutsuda Venemaad üles relvastuskõnelusi jätkama.

Viis aastat pärast seda, kui Washingtoni ja Venemaa vahel jõustus uus strateegilise relvastuse vähendamise lepe (START), kutsus Susan Rice Venemaad üles järgmist sammu astuma.

«(Me) ärgitame endiselt Venemaad vastama presidendi viie aasta eest esitatud kutsele alustada uusi läbirääkimisi meie tuumaarsenalide vähendamiseks,» lausus Rice.

Praegune lepe, mida ei ole veel täielikult täidetud, seab kummagi poole jaoks ülempiiriks 1550 tuumalõhkepead ja 700 kohaletoimetamise vahendit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles