Kerry: Venemaa peab lõpetama naiste ja laste pommitamise Süürias (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide välisminister John Kerry kutsus reedel Venemaad jõustama relvarahu Süürias, nõudes Moskvalt suure arvu naiste ja laste elusid nõudvate õhulöökide peatamist.

«Venemaa on andnud mulle otseselt mõista, et on relvarahuks valmis,» ütles Kerry ajakirjanikele pärast Euroopa-ringreisilt naasmist. «Iraanlased kinnitasid poolteist päeva tagasi Londonis, et toetavad nüüd relvarahu,» sõnas ta ühisel pressikonverentsil Colombia presidendi Juan Manuel Santosega.  

Kerry sõnul selgub paari päevaga, kui tõsiselt erinevad osapooled relvarahusse suhtuvad. Neljapäeval süüdistas Ühendriikide esidiplomaat Venemaad Süüria rahukõneluste katkemises.

Kümned tuhanded süürlased on põgenenud režiimivägede pealetungi eest Aleppo ümbruses, mille käigus lõigati kolmapäeval osaliselt ära Süüria suuruselt teist linna Türgiga ühendav varustustee.

Lääneriigid on süüdistanud Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsust pealetungiga esmaspäeval Genfis alanud rahukõneluste saboteerimises. USA on nõudnud Venemaalt Assadi pealetungi sõjalise toetamise lõpetamist.

Kerry süüdistas Venemaad ühtlasi Süürias valimatult tapvate juhitamatute pommide kasutamises. «Need ei ole täppispommid. Suurel arvul tsiviilisikuid, naisi ja lapsi saab seetõttu surma,» ütles välisminister.

Tema sõnul pommitavad Vene sõjalennukid haiglaid ja korraldavad jätkurünnakuid eelmistes õhurünnakutes vigastada saanuid päästvate inimeste ründamiseks. 

«Venelased on teinud paar konstruktiivset ettepanekut sellest, kuidas relvarahu oleks võimalik jõustada, ent kui see on vaid jutt jutu pärast pommitamise jätkamiseks, ei kavatse keegi seda aktsepteerida,» lausus Kerry.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles