Iraan: Saudi Araabia ei julge maavägesid Süüriasse saata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõdurid.
Iraani sõdurid. Foto: AP/Scanpix

Saudi Araabia ei söanda maavägesid Süüriasse saata, andis Iraani eliitväeosa revolutsioonilise kaardiväe ülem laupäeval hinnangu Ar-Riyadi teatele, et saudid on valmis maavägede operatsioonis osalema.

Saudi Araabia ütles neljapäeval, et on valmis «andma positiivse panuse», kui Süürias terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) vastu võitlev koalitsioon eesotsas Ameerika Ühendriikidega peaks otsustama maavägede operatsiooni kasuks.

Iraani revolutsioonikaardi ülem kindralmajor Ali Jafari ütles aga, et see tähendaks Saudi Araabia jaoks enesetappu.

«Ma ei usu, et nad seda julgevad. Kui nad seda teevad, annavad nad endale surmahoobi,» vahendas uudisteagentuur Fars kindrali sõnu.

«Nad arvasid, et suudavad toetuse ja finantsabiga Süürias kasu lõigata, aga vastupanurinde hiljutised võidud on kõik nende kalkulatsioonid segi paisanud.»

President Bashar al-Assadi tugevaim piirkondlik liitlane Iraan annab Damaskuse režiimile varjamatult rahalist ja sõjalist abi, kuid kinnitab, et sõdureid ta Süüriasse saatnud ei ole.

Teheran toetab Assadi armeed sõjaväeinstruktoritega ning organiseerib Süüria mässulistega võitlevaid Iraani, Afganistani, Iraagi ja Pakistani «vabatahtlikke».

Kolmapäeval sai Süüria põhjaosas Aleppo provintsis lahingutes mässajatega surma Iraani revolutsioonikaardi brigaadikindral Mohsen Ghajarian ja veel viis kaardiväelast.

Endine kaardiväeülem Mohsen Rezaei hoiatas laupäeval matustel, et Saudi Araabia sisenemine Süüria sõtta võib halvasti lõppeda.

«Sellises olukorras tekkib Venemaa, Türgi, Saudi Araabia ja Süüria kokkupõrge ning kui sekkub veel Ameerika, on võimalik suur regionaalne sõda,» vahendas uudisteagentuur IRNA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles