Ukraina võimud teatasid Berkutiga seotud relvade tuvastamisest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Raadio Vaba Euroopa filmitud videost, millel on näha meeleavaldajate pihta tulistavat snaiprit ja tema kõrval seisvat märulipolitseinikku. Kiiev, 20. veebruar.
Kaader Raadio Vaba Euroopa filmitud videost, millel on näha meeleavaldajate pihta tulistavat snaiprit ja tema kõrval seisvat märulipolitseinikku. Kiiev, 20. veebruar. Foto: SCANPIX

Ukraina uurijad teatasid laupäeval, et tuvastasid endise politsei eriüksuse Berkut liikmetele kuuluvad relvad, mida võidi kasutati Euroopa Liidu meelsete protestide veriseks mahasurumiseks 2014. aasta veebruaris.

Julgeolekuteenistus SBU ja prokurör ütlesid ajakirjanikele, et 23 Kalašnikovi automaadi ja ühe snaipripüssi detailid olid maetud Kiievi lähedale tiiki.

Relvad leiti juba 2015. aasta 12. augustil, kuid tookord ei teatud, kellele need võisid kuuluda. Relvade seerianumbrid olid maha viilitud, kuid 12 relval suudeti need välja selgitada.

Uurimisel tuvastati, et relvad kuulusid politsei eriüksuse Berkut liikmetele. Berkut saadeti 2014. aasta 20. veebruaril maha suruma meeleavaldust Kiievi Maidani väljakul, tookord sai surma umbes 50 meeleavaldajat.

Prokuratuuri uurimiskomisjoni juht Serhi Gorbatjuk ütles, et vaja on veel täiendavat uurimist, selgitamaks välja, kas neid konkreetseid relvi tegelikult kasutati.

Berkuti liikmeid süüdistati meeleavaldajate tulistamises ning üksus saadeti laiali.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles