Põhja-Korea tulistas välja kaugmaaraketi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lastud raketi jälg Hiina piirilinnast Dandong nähtuna. 7. veebruar 2016.
Põhja-Korea lastud raketi jälg Hiina piirilinnast Dandong nähtuna. 7. veebruar 2016. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea tulistas pühapäeva hommikul välja kaugmaaraketi, teatas Lõuna-Korea armee.

Pyongyang viis katsetuse läbi hoolimata USA ja Lõuna-Korea korduvatest hoiatustest, et sellega rikutakse ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone.

Jaapani peaminister Shinzo Abe mõistis hukka Põhja-Korea pühapäevahommikuse raketikatsetuse ja nimetas taolist käitumist täiesti väljakannatamatuks.

«Kaugmaaraketi väljatulistamine on täiesti väljakannatamatu käitumine ja rikub selgelt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone,» ütles Abe.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi täpsustuse kohaselt tulistas Põhja-Korea välja raketi Dongchang-ri kohaliku aja järgi kell 09.30.

Põhja-Korea võimude kinnitusel oli tegemist satelliiti kandva raketi stardiga ja tegemist on osaga riigi kosmoseprogrammist.

Ehkki Pyongyangi kinnitusel on riigi kosmoseprogramm teadusotstarbeline, peab rahvusvaheline kogukond starte ballistiliste rakettide varjatud katsetusteks.

Lõuna-Korea president Park Geun-hye ütles varem sel nädalal, et maailmarahu ohustavat Põhja-Korea plaanitavat raketikatsetust «ei saa kunagi tolereerida». Souli kaitseministeerium lubas iga riiki ähvardava raketi alla tulistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles