Põhja-Korea murdis tuumareaktori pitserid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina RV ametliku telekanali kaader Yongbyoni tuumajaama jahutustorni õhkimisest eelmisel sügisel Põhja-Koreas.
Hiina RV ametliku telekanali kaader Yongbyoni tuumajaama jahutustorni õhkimisest eelmisel sügisel Põhja-Koreas. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO tuumaenergiaagentuuri teate kohaselt on kommunistliku Korea RDV võimud eemaldanud pitserid, mis takistasid neid kasutamast riigi tähtsaimat tuumarajatist.

Põhja-Korea ametnikud on ka väitnud, et ei luba Yongbyoni jaama enam rahvusvahelisi inspektoreid, vahendas BBC News. Samuti olevat nad lubanud sisestada sinna juba nädala

jooksul taas tuumamaterjali.

Yongbyoni reaktorit hakati mullu novembris lammutama, kuid eelmisel reedel teatas Pyongyang plaanist see uuesti käivitada. Sellise sammu põhjuseks on tüli mullu sõlmitud kokkuleppe pärast, mis nägi ette humanitaarabi andmist  kommunistliku režiimile vastutasuks tuumaprogrammi seiskamisele.

Pyongyang nõuab muu hulgas enda kustutamist terrorismi toetavate riikide nimekirjast ning süüdistab Washingtoni selle lubaduse mittetäitmises. USA soovib aga eelnevalt kinnitust, et Põhja-Korea relvastumisprogramm on tõesti peatatud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles