Raport: Kosovo peaminister tegeles elundite kaubitsemisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo peaminister Hashim Thaci märtsis Tallinnas Postimehele intervjuud andmas.
Kosovo peaminister Hashim Thaci märtsis Tallinnas Postimehele intervjuud andmas. Foto: Mihkel Maripuu

Kosovo peaminister Hashim Thaci oli seotud Serbia vangide elundite kaubitsemisega pärast 1998.-1999. aasta konflikti, väidab Euroopa Nõukogu värske raporti esialgne versioon.

Šveitslase Dick Marty koostatud aruanne süüdistab Thacit ja teisi albaania mässulistest koosnenud Kosovo Vabastusarmee (KLA) juhtfiguure organiseeritud kuritegevuses ja elundite hangeldamises, vahendas AFP.

ENi kodulehel eile avaldatud raportit arutab nõukogu õiguskomisjon homme.

Thaci valitsus nimetas aruannet väljamõeldiseks, öeldes, et selle eesmärk on riigi juhtkonda alusetute väidetega laimata.

Marty sõnul on aga kindlaid tõendeid, et KLA hoidis Põhja-Albaanias 1990ndate lõpus salaja vangis serblasi ja Albaania kosovolasi ning kohtles neid ebahumaanselt ja alandavalt, enne kui kinnipeetavad lõpuks kadusid.

Enne seda, kui rahvusvahelised rahuvalvajad piirkonnas korra kehtestasid, eemaldati mitmelt vangilt Albaania territooriumil Fushe-Kruje kliinikus elundid. Organid müüdi seejärel mustal turul maha välismaale, kus neid kasutati elundisiirdamisel.

Marty sõnul on KLA juhid sarnast kaubitsemist jätkanud tänini.

Marty mainib Thaci nime oma raportis 27 korda. Praegune peaminister oli tema sõnul alates 1998. aastast organiseeritud kuritegevuse üle kontrolli haaranud Drenica rühmituse «boss». USA ja teiste lääneriikide poolt talle omistatud võim pärast Kosovo konflikti muutis Thaci Marty arvates puutumatuks.

Thaci oli raporti allikate väitel aastatel 1998-2000 seotud ka atentaatide, vangistamiste, läbipeksmiste ja ülekuulamistega nii Kosovos kui Albaanias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles