Gruusia jurist soovib seadustada geiabielud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aastal Gruusia pealinnas Thbilisis toimunud geiaktivistide meeleavaldus.
2012. aastal Gruusia pealinnas Thbilisis toimunud geiaktivistide meeleavaldus. Foto: Scanpix/AFP

Gruusia juristi samm tõstatada riigi põhiseaduskohtus arutelu legaliseerimaks samasooliste abielud on esimene taoline katse kogu Kaukaasia piirkonnas.

Tsiviilõiguse jurist Giorgi Tatishvisi sõnul on seadus, mis sätestab abielu kui vaid mehe ja naise vahelise ühenduse põhiseadusega vastuolus. Hetkel pole veel selge, millal kaasus põhiseaduskohtus arutusele tuleb.

Gruusia ja ülejäänud Kaukaasia riikides on siiani homofoobia laialdaselt levinud. Kolm aastat tagasi toimunud LGBT kogunemine aeti kiiresti riigi õigeusujuhtide mahitusel laiali.

Kiriku juhtiv organ distantseeris aga ennast toona aset leidnud rünnakutest ja on välja öelnud, et Tatisvhili vajaks politsei kaitset, sest ta turvalisus võib olla ohus.

«Kuigi me leiame, et tema algatus samasooliste abielu seaduslikult tunnistada on täielikult vastuvõetamatu, on seda ka tema vastane vägivald,» ütles juhtorgan oma ametlikkus teadaandes. Tatishvili pole sellele vastanud.

Aktivistidest inimõiguslased soovivad ennast samuti Tatishvili petitsioonist taandada, kartes, et see võib olla pigem tagasilöök ja viia kohaliku LGBT kogukonna veelgi suurema marginaliseerumiseni.

«Olukorras, kus LGBT kogukonda kuuluvad inimesed on sisuliselt avalikust ruumist välja tõrjutud, on geiabieludest rääkimine põhiseaduse tasandil ulme,» ütles Inimõiguste haridus- ja vaatluskeskuse pressiesindaja Lasha Kavtaradze.

Gruusia õiguskantsleri Ucha Nanuashvili sõnul ei määratle põhiseadus hetkel abielu puhul sugu. «Põhiseaduse kohaselt on perekond abikaasade vaheline liit,» lausus ta kohalikule meediale. «See ei maini meest ja naist, mis on aga kirjas tsiviikoodeksis. On keekuline ennustada, kas põhiseaduskohus näeb, et antud paragrahv tsiviilkoodeksis on vastuolus põhiseadusega.»

Kuigi riik tervikuna on pigem läänemeelne, on suhtumine LGBT õigustesse Euroopa Liidu kehvivast praktikast drastiliselt erinev.  

Vahetult enne 2014. aasta assotsiatsioonilepingu sõlmimist Euroopa Liidu ja Gruusia vahel, kirjutasid venemeelsed ajalehed, et see samm viib aja möödudes samasooliste abielude legaliseerimiseni.

Saamaks lepingule kiriku heakskiitu kinnitas ELi volinik Štefan Füle, et kokkulepe ei nõua mingil viisil geiabielusid puudutava seadusandluse loomist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles