Rumeenia kurikuulsa vangla ülema 20-aastane vangistus jääb jõusse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexandru Visinescu möödunud aastal Bukarestis oma kodus ajakirjanikega vestlemas.
Alexandru Visinescu möödunud aastal Bukarestis oma kodus ajakirjanikega vestlemas. Foto: SCANPIX

Rumeenia apellatsioonikohus jättis kolmapäeval jõusse kurikuulsa kommunismiaegse vangla endisele juhile mõistetud 20-aastase vanglakaristuse inimsusevastaste kuritegude eest.

Praegu 90-aastane Alexandru Visinescu juhtis aastatel 1956-1963 Rumeenia idaosas Ramnicu Sarati vanglat, kus hoiti poliitvange. Tema ametiajal suri seal vähemalt 14 kinnipeetut.

Kõiki vange hoiti üksikkongides, neil ei lubatud kellegagi rääkida ning paljud kannatasid nälja ja peksmiste tõttu.

Bukaresti ülemkohus lükkas tagasi Visinescu apellatsiooni. Endine vanglaülem mõisteti süüdi mullu juulis, 26 aastat pärast Nicolae Ceaucescu totalitaarse režiimi langemist.

Tema advokaadid esitasid oktoobris apellatsiooni, väites, et polnud ühtegi tõendit süüdistatu kavatsusest tekitada rohkem kannatusi kui nägi ette seadus.

Kolmapäevane otsus tähendas Visinescule mõistetud 20-aastase vanglakaristuse kohest täideviimist.

Visinescu ei olnud kohtus, kuid juba kolmapäeval toimetati ta oma Bukaresti kodust Rahova vanglasse. Endine vanglaülem ei soovinud ajakirjanikega suhelda.

Visinescu ei ole oma tegevuse suhtes kahetsust väljendanud ega vabandanud, väites, et ta ainult täitis ülemuste korraldusi ja seadust.

85-aastane Valentin Cristea, kes on viimane elusolev endine Ramnicu Sarati vang, ütles AFP-le, et kohtuotsus näitas, et kõik peavad oma pattude eest maksma.

See on sümboolne kohtuotsus, ajalooline, mis loob pretsedendi Rumeenia jurisprudentsi ajaloos.

Rumeenias oli aastatel 1945-1989 poliitilistel põhjustel trellide taga üle 600 000 inimese. Suurimad repressioonid leidsid aset 1950. aastatel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles